Președinta CE, Ursula von der Leyen, a prezentat un plan de luptă pentru relansare și climă (AFP)

  • 16 Septembrie 2020 15:17
Președinta CE, Ursula von der Leyen, a prezentat un plan de luptă pentru relansare și climă (AFP)

O Uniune Europeană mai rezistentă în fața amenințărilor sanitare, a schimbărilor climatice și a crizei economice: președinta Comisiei Europene, germana Ursula von der Leyen, și-a prezentat miercuri planul de luptă, în primul său discurs despre starea UE, susținut în Parlamentul European, relatează AFP, preluat de Agerpres.

În fața eurodeputaților, prima femeie din fruntea executivului european, care a făcut din Acordul Verde ('Green Deal') pilonul mandatului său, a anunțat că intenționează să majoreze obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în UE pentru 2030, de la -40% în acest moment, la -55%, comparativ cu nivelul din 1990.

Această creștere, care ar avea consecințe pentru sectorul energetic, transporturi sau agricultură, "este prea mare pentru unii și insuficientă pentru alții. Însă economia și industria noastre vor putea face față", a dat asigurări Ursula von der Leyen.

Obiectivul se înscrie în planul mai larg ca UE să ajungă la neutralitate în privința emisiilor de carbon în 2050, adică să fie capabilă de un echilibru între emisiile de gaze cu efect de seră și absorbția lor.

În acest sens, planul european de relansare de 750 de miliarde de euro pe care l-au convenit statele membre în iulie pentru a ieși din criza provocată de pandemia de COVID-19 va fi finanțat în proporție de 30% din obligațiuni verzi.

"Suntem pionieri prin elaborarea unei norme solide a UE în materie de obligațiuni verzi", a afirmat șefa CE.

În fața pandemiei de COVID-19, care a provocat reacții naționale dispersate și a pus la încercare solidaritatea europeană, ea a făcut apel la o "Uniune Europeană a sănătății", un sector care ține de competența fiecărui stat.

"Vom crea o agenție de cercetare și dezvoltare biomedicală avansate la nivel european, așa cum există în SUA", a afirmat ea.

Iar în ceea ce privește concurența mondială feroce asupra cercetărilor pentru găsirea unui vaccin, ea a tras atenția că "naționalismul în privința vaccinului pune vieți în pericol".

"Trebuie să avem grijă că cetățenii europeni și cei din întreaga lume au acces la el (...) Nimeni dintre noi nu va fi în siguranță atât timp cât nu vom fi cu toții în siguranță", a adăugat ea.

În privința Brexit-ului, președinta Comisiei Europene a avertizat că acordul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, semnat în ianuarie, nu poate fi modificat unilateral.

"Este imposibil să fie modificat unilateral, să se ignore sau să nu i se mai aplice dispozițiile. Este o chestiune de drept, de încredere și de bună credință. Încrederea este fundația oricărui parteneriat puternic", a afirmat ea, în contextul în care Parlamentul britanic a aprobat un proiect de lege care revine asupra unora dintre angajamentele asumate în acordul de retragere, iar perspectivele unei ieșiri ordonate din blocul comunitar a Regatului Unit devin tot mai mici. Perioada de tranziție se va încheia la sfârșitul anului.

Ursula von der Leyen, care a promis că va conduce o Comisie 'geopolitică', a atenționat Turcia să renunțe la orice tentativă de "intimidare" a vecinilor săi în conflictul cu Grecia privind potențiale resurse de gaze naturale în Mediterana de Est.

"Turcia este un vecin important și va fi mereu. Însă deși suntem apropiați geografic, distanța dintre noi pare să se mărească", a declarat ea.

Criza din Mediterana de Est se află pe agenda summitului european de la 24 și 25 septembrie de la Bruxelles, la fel ca situația din Belarus, unde continuă represiunea declanșată de regimul președintelui Aleksandr Lukașenko împotriva opozanților săi.

Un alt dosar extrem de sensibil pentru UE este migrația. Incendiul din tabără de migranți de la Moria, cea mai mare din Europa, ne reamintește "cu durere că Europa trebuie să acționeze unită", a spus șefa Comisiei Europene, care urmează să prezinte la 23 septembrie o reformă extrem de așteptată a politicii sale privind migrația.

"Noi (la nivel european) ne intensificăm eforturile, dar așteptăm de la toate statele membre să își intensifice la rândul lor eforturile", a mai declarat ea, în contextul refuzului exprimat de unele țări din Est de a primit solicitanți de azil.

Totodată, Ursula von der Leyen a anunțat că va prezenta "un plan de acțiune" împotriva rasismului și a "crimelor motivate de ură, indiferent dacă se bazează pe rasă, religie, gen sau sexualitate".

Președinta Comisiei Europene a atacat de asemenea "zonele libere de LGBT" decretate în Polonia, spunând că sunt "zone fără umanitate" care "nu-și au locul" în Uniunea Europeană, și a anunțat intenția de a consolida drepturile cuplurilor homoparentale în UE. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău