PRESA | Muncitorii est-europeni se mută în Germania

  • 17 Aprilie 2018 19:00
PRESA | Muncitorii est-europeni se mută în Germania

În ultimii zece ani, numărul imigranților ajunși în Germania din țările est-europene ale UE a crescut cu 185,7% de la 919.000 la 2,6 milioane. Cererea dinspre partea germană continuă însă să rămână ridicată.

Numărul muncitorilor ajunși în Germania din țări est-europene ale UE continuă să se afle pe un traiectorie ascendentă. În ciuda faptului că majoritatea germanilor au legat imigrația de criza refugiaților din 2015, când sute de mii de oameni din zone de conflict din afara Europei au venit în Germania, realitatea este diferită. După cum arată datele serviciului german de statistică, numărul cetățenilor din țări-membre UE din Europa de Sud-Est ajunși în Germania a crescut doar anul trecut cu 12,5%, scrie NAFTEMPORIKI.

Aruncând o privire mai atentă asupra cifrelor, constatăm că în anul 2017 au venit în Germania 170.000 de polonezi și români, iar numărul bulgarilor a ajuns la 45.000. În total, numărul imigranților din țările est-europene ale UE a crescut în zece ani, 2007-2017, de la 919.000 la 2,6 milioane. Este vorba de o creștere cu 185,7%. De semnalat că, potrivit Serviciului Federal de Statistică, în Germania trăiesc deja 10,6 milioane de oameni cu pașaport străin.

 

Imigranții oferă servicii importante

Ca urmare a crizei refugiaților, imigrația din Europa de Est a trecut în plan secund, dar pe termen lung este mult mai importantă și de durată, estimează Ulf Brunnbauer de la Institutul pentru Studii Est-Europene de la Regensburg, adăugând: "Nu avem de-a face cu imigrație din cauza sărăciei, ci cu oameni care oferă servicii pentru care există cerere pe piața de muncă germană".

Într-adevăr, în Germania, în sectorul de construcții sau în domeniul îngrijirii medicale, muncitorii vorbesc adesea polona, bulgara sau slovaca. Nu mai încape îndoială că fără angajații calificați multe spitale germane s-ar confrunta cu o grămadă de lipsuri funcționale. Trebuie precizat că anul trecut procentul femeilor germane angajate în domeniul sănătății și al serviciilor sociale se situa la 24,4% , în timp ce procentul similar de femei din Bulgaria și România a ajuns la 12%.

 

Lipsuri în țările de proveniență ale emigranților

Decisivă este văzută, în același timp, și contribuția angajatelor femei din țările est-europene și în domeniul restaurantelor. Potrivit Institutului pentru Piața Muncii și Cercetări cu privire la Profesii (IAB), procentul femeilor din România și Bulgaria în acest sector se situează la 17%, în timp ce 11,6% provin din celelalte țări ale Europei de Sud-Est.

Trebuie însă semnalat că "plecarea" lucrătorilor din țările est-europene ale UE către Germania, dar și către celelalte țări ale Europei de Vest generează lipsă de personal în țările de origine ale emigranților economic. Prin urmare, în țări precum Polonia lucrează din ce în ce mai mult asistente medicale din Ucraina vecină, unde salariile sunt încă scăzute.

Traducerea: Carolina Ciulu

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
2,24
Burniță de intensitate joasă
Umiditate:100 %
Vint:2,06 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
0
Fri
2
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău