Presa italiană: Semnale de împăcare între Rusia și SUA
-
18 Decembrie 2014 16:36
IL GIORNALE - Secretarul de Stat american John Kerry și ministrul de externe rus Serghei Lavrov s-au întâlnit, luni, la Roma, unde au discutat despre "cazul Ucraina" și despre Orientul Mijlociu.
Sunt semnale de împăcare între cele două superputeri. Chiar dacă Lavrov își arată mușchii: dezvoltarea relațiilor bilaterale între Moscova și Washington, scrie pe Facebook șeful diplomației ruse, "este posibilă numai pe baza egalității și intereselor reciproce, în timp ce orice încercare de a face presiuni asupra Rusiei nu are perspectivă".
Întâlnirea de la Roma are loc după ce Congresul SUA a adoptat o nouă lege privind alte sancțiuni lîmpotriva Rusiei și furnizării de arme Kievului. Despre criza din estul Ucrainei, Lavrov a subliniat că "punerea în aplicare constantă a acordurilor de la Minsk este de primă importanță, precum și reuniunea grupului de contact cât mai curând cu putință".
La întâlnire, adaugă ministrul rus, "a existat un schimb vast de opinii despre chestiuni internaționale importante, inclusiv necesitatea de a da un nou impuls procesului de pace israeliano-palestinian, soluționarea conflictului sirian și instituirea unui acord complet privind programul nuclear iranian".
La Villa Taverna (sediul Ambasadei SUA de la Roma), întâlnirea dintre Kerry și Lavrov a durat trei ore. Șefii diplomației din SUA și Rusia au discutat și despre războiul din Siria. Kerry l-a invitat pe Lavrov să lucreze împreună pentru a opri violențele. Kerry se află într-o poziție dificilă, deoarece trebuie să discute despre două aspecte asupra cărora ar putea fi decisiv un vot de la Casa Albă.
Întâlnirea cu Lavrov și discuția despre Ucraina a fost prima de când Congresul SUA a aprobat noi sancțiuni împotriva Rusiei și a trimiterii de arme în Ucraina, măsura pe care Barack Obama ar putea să o blocheze, și pentru a preveni represaliile deja anunțate în prealabil de Moscova. Recent, Obama a definit ca fiind "contraproductivă" impunerea de noi sancțiuni fără coordonarea cu Uniunea Europeană. În această fază, Washington țintește spre o retragere de la punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk stabilite în septembrie de Kiev și Moscova.
Armistițiul, anunțat marțea trecută, între guvernul central și separatiștii pro-ruși în estul țării, a produs o diminuare a violenței, care însă nu a încetat în totalitate.
În centrul discuțiilor dintre Lavrov și Kerry s-a aflat și procesul de pace israeliano-palestinian, cu speranțe minime asupra reluării negocierilor. Pe fond se află iminenta rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la sfârșitul ocupației teritoriilor până în 2016 din partea statului evreu, respinsă ferm de prim-ministrul israelian Benyamin Netanyahu. Din câte se pare, Lavrov a subliniat necesitatea de a lucra împreună pentru a evita ca situația să se înrăutățească ulterior.
Articol de Orlando Sacchelli
Traducerea de Oana Avram