Presa israeliană: premierul român este primul lider politic care vizitează Israelul de la începutul războiului

  • 17 Octombrie 2023 19:03
Presa israeliană: premierul român este primul lider politic care vizitează Israelul de la începutul războiului

Premierul român Marcel Ciolacu este primul lider politic global care vizitează Israelul de la începutul războiului, a scris marți publicația The Times of Israel. Șeful guvernului de la București s-a întâlnit cu prim-ministrul Statului Israel, Benjamin Netanyahu, alături de care a făcut și declarații de presă. Reamintim că aproximativ 240 de români din fâșia Gaza și-au exprimat dorința de a pleca din regiune.

Vizita are loc pe fondul atacului Hamas soldat cu peste 1.400 de morți, la care Israelul a replicat declarând război organizației teroriste.

Conform statisticilor oficiale israeliene citate de Ministerul de Externe, în Israel trăiesc 86.200 de cetățeni născuți în România. La acest număr putem adăuga și 125.800 urmașii familiilor originare din Romania născuți în Israel, astfel încât se poate vorbi de un număr de 212.000 de persoane.

Majoritatea s-au stabilit în Tel Aviv, Haifa si zona de Nord, iar restul în zona centrală, zona de sud și Ierusalim; în cadrul populației evreiești a Israelului comunitatea de origine română are un mare procent de ocupații intelectuale, mai arată MAE.

Ciolacu este însoțit în această vizită de mai mulți oficiali, printre care miniștrii de Externe și ai Apărării, Angel Tîlvăr.

În conferința de presă cu Netanyahu, premierul Ciolacu a reiterat sprijinul României pentru Israel și a condamnat atacurile teroriste ale Hamas. Totodată, Marcel Ciolacu a susținut necesitatea unei păci durabile în Orientul Mijlociu.

Premierul român a făcut apel pentru facilitarea coridoarelor umanitare din Gaza și pentru un efort comun pentru evacuarea în siguranță a cetățenilor români din Fâșia Gaza.

”Am decis să vin astăzi în Israel, deoarece în astfel de momente dificile, partenerii și prietenii trebuie să-și demonstreze solidaritatea. Societatea românească, comunitatea de israelieni din România și cea de români din Israel deplâng victimele nevinovate în urma atacurilor teroriste declanșate de Hamas. Transmit compasiunea noastră pentru toate aceste pierderi de vieți omenești și pentru numerosii răniți. România rămâne un stat consecvent în cadrul relațiilor sale din Orientul Mijlociu. De aceea, suntem extrem de îngrijorați de spirala crescândă a violențelor cu consecințe directe asupra populației civile, atât israeliene, cât și palestiniene”, a spus Ciolacu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:5,66 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău