Presa din Republica Moldova nu a reflectat echidistant campania electorală

  • 19 Mai 2015 13:52
Presa din Republica Moldova nu a reflectat echidistant campania electorală

Majoritatea instituțiilor de presă monitorizate în această campanile electorală nu a asigurat pluralismul de opinie și a promovat agenda politică a unor candidați la scrutin.

Aceasta este concluzia primului raport de monitorizare a presei în campania electorală pentru alegerile locale din 14 iunie.

Centrul pentru Jurnalism Independent monitorizează în această campanie cinci portaluri de știri și principalele ediții informative de la cinci posture de televiziune. În general, toate instituțiile monitorizate comit abateri de la legislație sau încalcări ale Codului deontologic, a remarcat directorul executiv al CJI, Nadine Gogu.

„Majoritatea mass-media monitorizate au eșuat să asigure pluralismul de opinie și au promovat intens agenda politică a unor candidați implicați în alegerile locale. O mare parte din materialele controversate nu au asigurat echilibrul surselor și nu au prezentat ambele părți implicate în conflict. Toate instituțiile mass-media nu s-au preocupat de educația electoral a alegătorilor”, a declarat Nadine Gogu.

Nicio televiziune din cele monitorizate nu respectă nici legislația în vigoare, nici propriile angajemente, a remarcat și expertul Asociației Presei Electronice, Ion Bunduchi. El a prezentat mai multe studii de caz în care unele posturi de televiziune fac propagandă în favoarea unui concurent electoral.

„Propaganda internă nu este mai puțin nocivă decât cea externă. Haideți să ne debarasăm mai întâi de propaganda din interior și prin asta am putea să avem imunitate față de cea din exterior”, a declarat Ion Bunduchi.

Monitorizarea mass-media în Campania electorală este realizată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu suportul Fundației Est-Europene, din resursele acordate de guvernele Suediei și Danemarcei.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:5,14 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău