Presa de la Chișinău, despre descinderile din ultimele zile (Revista presei)
-
28 Aprilie 2017 10:44
Revista presei din 28 aprilie
O mare parte a chișinăuienilor s-a bucurat marți, când CNA l-a reținut pe viceprimarul de Chișinău, Nistor Grozavu, și pe alți oficiali de la Primărie, în dosarul parcărilor cu plată, remarcă în Timpul Pavel Păduraru. De bine de rău, evenimentul era așteptat, după ce presa a scris în repetate rânduri despre schemele extrem de dubioase ascunse în spatele Regulamentului de funcționare a parcărilor auto în mun. Chișinău. Cu toate acestea, subliniază publicistul, circumstanțele în care au avut loc aceste descinderi trezesc unele semne de întrebare, care ne dau de înțeles că asistăm nu atât la o acțiune juridică, cât la un război politic cu reglări de conturi între câteva partide aflate la guvernare. Astăzi, însă, după ce PLDM a fost pus la pământ și practic nu mai prezintă niciun interes pentru electorat, am putea admite faptul că a venit rândul PL. Și dacă lucrurile vor sta așa, atunci prezicerile lui Vlad Filat făcute în plenul Parlamentului, înainte de a fi arestat, se vor împlini întocmai, consider Pavel Păduraru.
Nicolae Negru observă că incursiunile masive, spectaculoase, ale procurorilor anticorupție la Primăria Chișinăului și la Ministerul Transporturilor, „fiefuri” ale liberalilor și reținerea – viceprimarului Nistor Grozavu și ministrul Iurie Chirinciuc, arată că asupra PL se exercită presiuni, cee ce ar însemna că PDM nu dispune de numărul necesar de voturi pentru schimbarea sistemului de vot.
Dacă se va vota introducerea sistemului electoral majoritar uninominal, va muri în fașă și partidul lui Anatol Șalaru, și oricare alt partid, care mizează pe un segment electoral concret, pe o anumită categorie de alegători care nu sunt majoritari în nicio localitate sau regiune, opinează autorul. Scad mult și șansele PAS, ale PPDA, ca să nu mai vorbim de PD însuși. Se creează premisele unei înnoiri radicale a corpului parlamentar, a unei reconfigurări fundamentale, dar nu neapărat spre bine, a scenei politice. Reprezentarea ideologică a Parlamentului va avea de suferit. În schimb, vor câștiga populiștii, „gospodarii”, „vedetele”, „sacii cu bani”, care vor promite marea cu sarea. Ne aflăm la poarta incertitudinii, a improvizației și imprevizibilului, conchide Nicolae Negru.
Petru Grozavu scrie în Ziarul de Gardă că Vlad Plahotniuc, ca orice tip cu ambiții și orgolii, cu oportunitățile pe care le are, este vădit obsedat de ideea unui nou imperiu pentru R.Moldova, un Imperiu Oligarhic, despre care el nu prea obișnuiește să vorbească ori vorbește sumar… Plahotniuc construiește ceva. Zi și noapte. Nu degeaba susține, când este întrebat, că nu doarme mai mult de 4 ore pe noapte. Nu-l prinde somnul. Se grăbește să reușească și în această grabă a sa uneori ai impresia că Vlad Plahotniuc s-a luat la întrecere chiar și cu timpul, pentru a reuși să facă ceea ce și-a pus în gând. Ce construiește Plahotniuc, nu știe foarte clar nimeni, bănuiesc că nici cei din PD, cu excepția, poate, a „arhitecților” și „inginerilor” din anturajul său. Dacă e să construim un nou Imperiu al Puterii pentru R. Moldova, să fie un Imperiu al Normalității. Și, desigur, nu cu PD, ci cu o nouă Mișcare de Eliberare Națională, de care avem nevoie, după modelul anilor `90, dar nu la fel de kgb-izată, după cum s-a dscoperit cu anii.
Portalul Moldnova.eu face un bilanț al luptei cu corupția sub bagheta liderului PD Vlad Plahotniuc. Republica Moldova a fost marcată în ultimii 2 ani de un număr impresionant de rețineri și condamnări ale unor persoane cu funcții importante în stat și conturi grase în bănci – de la Vlad Filat, Veaceslav Platon sau Ilan Șor la Renato Usatîi, Eduard Grama și alți miniștri, primari și funcționari publici. Unii au fost reținuți sau plasați în arest la domiciliu, alții au fost anunțați în căutare internațională sau condamnați la închisoare. Acesta este rezumatul luptei cu corupția care s-a accentuat, în special, după arestarea lui Filat și înstituirea guvernării Partidului Democrat, condus de Vlad Plahotniuc, menționează portalul.