Preot | Biserica are un mare potențial în promovarea egalității de gen în Republica Moldova
-
08 Iunie 2017 17:16
Biserica are un mare potențial în promovarea egalității de gen în Republica Moldova. Declarația a fost făcută de reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe, astăzi, 8 iunie, la dezbaterile despre Biserica și egalitatea de gen în Moldova, organizate la inițiativa Platformei pentru egalitate de gen, transmite IPN.
Potrivit preotului Iulian Rață, profesor la Academia de Teologie, clericii nu au voie să despartă comunitatea în două, atribuind bărbatului mai multe drepturi decât femeilor. „Mulți cred că Biserica diminuează rolul femeii, am observat foarte des această percepție, dar este una greșită. Eu unde activez sunt mai multe femei angajate decât bărbați, corurile bisericești sunt formate în mare parte din femei. Biserica nu neglijează rolul femeii”, a spus Iulian Rață.
Preotul Octavian Solomon, și el profesor la Academia de Teologie, spune că femeia din Moldova, în ultima perioadă, și-a pierdut rolul pe care îl avea în societate, plecând la muncă peste hotare sau antrenându-se în activități specifice bărbatului.
Valentina Bodrug Lungu, vicepreședintele Platformei pentru egalitatea de gen, spune că Biserica și egalitatea de gen sunt subiecte controversate în Republica Moldova. „Ne dorim o societate unde să avem cât mai puține cazuri de discriminare. Sondajele arată că Biserica are un loc important în societate și sunt necesare acțiuni prin care să ne unim eforturile”, a mai spus vicepreședintele Platformei pentru egalitatea de gen.
Nina Lozinschi, secretarul general al Platformei pentru egalitate de gen, a amintit că în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare unii reprezentanți ai Biserici, au promovat mesaje neadecvate la adresa femeilor. „Aceste stereotipuri trebuie combătute, ca femeile să nu fie descurajate să participe la procesul de luare a deciziilor”, a declarat Lozinschi.
Potrivit Indexului Egalității de Gen, prezentat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare în luna martie, în Republica Moldova se menține un nivel scăzut al egalității între femei și bărbați. Cu toate că, în comparație cu anii 2009 și 2015, valoarea Indexului Egalității de Gen s-a îmbunătățit, creșterea este calificată ca fiind nesemnificativă.