Premiul Vaclav Havel pentru drepturile omului 2021, acordat opozantei belaruse încarcerate Maria Kolesnikova

  • 27 Septembrie 2021 15:58
Premiul Vaclav Havel pentru drepturile omului 2021, acordat opozantei belaruse încarcerate Maria Kolesnikova

Premiul pentru drepturile omului Vaclav Havel al Consiliului Europei pentru 2021 i-a fost acordat luni opozantei belaruse încarcerate Maria Kolesnikova, importantă personalitate a mișcării de contestare din vara anului 2020, condamnată la începutul lunii septembrie a.c. la 11 ani de închisoare, relatează AFP.

Premiul, al nouălea la număr de la instituirea sa, în valoare de 60.000 de euro, a fost acordat în cadrul unei ceremonii speciale în ziua deschiderii sesiunii plenare de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (PACE), se menționează într-un comunicat al Consiliului Europei, potrivit Agerpres.

'Acest premiu este un semn al solidarității întregii lumi democratice cu poporul belarus. Este de asemenea un semnal clar dat autorităților belaruse că lumea nu va tolera niciodată abuzuri asupra drepturilor omului și nu va accepta ceea ce se întâmplă în prezent în Belarus', a declarat sora Mariei Kolesnikova, primind acest premiu în hemiciclul Consiliului Europei de la Strasbourg.

'Dacă nu doriți ca Belarusul să se transforme în gulag, trebuie să acordăm sprijinul nostru poporului belarus', a adăugat ea, ținând în mână o fotografie a surorii sale și enumerând numele altor opozanți închiși ai regimului Aleksandr Lukașenko.

Condamnată la 11 ani de închisoare în finalul unui proces cu ușile închise, Maria Kolesnikova (39 de ani) - unul dintre liderii opoziției din Belarus și membră a Consiliului de coordonare - a făcut o impresie puternică în septembrie 2020, când - după ce fusese răpită de KGB-ul belarus - a opus rezistență tentativei de deportare din Belarus. Fiind transportată la granița cu Ucraina, ea nu a dorit să plece din țară și și-a rupt pașaportul, aruncându-l în bucăți pe geamul mașinii.

Kolesnikova - șefa de campanie a fostului candidat la prezidențiale, Viktar Babarîka - este, după cum subliniază Consiliul Europei, 'unul din cele trei simboluri feminine ale opoziției belaruse', împreună cu Svetlana Tihanovskaia, candidată la alegerile prezidențiale în locul soțului său încarcerat, și Veronika Țepkalo, care a fugit din Belarus la presiunea autorităților.

Belarus este una din puținele țări de pe continentul european care nu este membră a Consiliului Europei, organism paneuropean ce numără 47 de state.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău