Premiul Saharov al Parlamentului European a fost decernat opoziției din Belarus

  • 22 Octombrie 2020 20:00
Premiul Saharov al Parlamentului European a fost decernat opoziției din Belarus

Parlamentul European a decernat joi premiul Saharov pentru drepturile omului "opoziției democrate" la adresa președintelui Aleksandr Lukașenko din Belarus, a anunțat șeful legislativului european, David Sassoli, transmit AFP, dpa și EFE, preluat de AGERPRES. 

Premiul vizează atât opoziția democrată, cât și activiști ai societății civile, și o include pe reprezentanta opoziției Svetlana Tihanovskaia, care a vizitat Parlamentul European în septembrie.

"Majoritatea protestelor care au avut loc pe străzile din Belarus au avut un impact asupra lumii. Suntem tot mai supărați. Supărați pe repercusiunile violente ale (președintelui belarus Aleksandr) Lukașenko. A sosit momentul ca vocea poporului său să fie ascultată", a declarat Sassoli, potrivit dpa.

"Au de partea lor un lucru pe care forța brută nu-l va putea învinge niciodată: adevărul. Nu renunțați la luptă. Suntem alături de voi", a scris Sassoli pe Twitter, citat de AFP.

Această candidatură la premiul Saharov pentru drepturile omului a fost susținută de principalele grupuri politice din Parlamentul European, îndeosebi de PPE (dreapta), S&D (socialiști și democrați) și Renew Europe (centriști și liberali).

Opoziția democratică din Belarus este o inițiativă condusă de reprezentanta opoziției în exil, Svetlana Tihanovskaia, și la care participă, printre alții, și laureata premiului Nobel pentru Literatură, Svetlana Alexievich.

Uniunea Europeană a refuzat să recunoască legitimitatea actualului mandat al lui Lukașenko și consideră că alegerile prezidențiale din 9 august nu au fost "nici libere, nici corecte".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău