Premiul Nobel pentru Pace în acest an l-a obținut o activistă iraniană, condamnată la 31 de ani de închisoare

  • 08 Octombrie 2023 14:35
Premiul Nobel pentru Pace în acest an l-a obținut o activistă iraniană, condamnată la 31 de ani de închisoare

Premiul Nobel pentru Pace în acest an l-a obținut o activistă iraniană, condamnată la 31 de ani de închisoare. Este vorba de Narges Mohammadi, în vârstă de 51 de ani, întemnițată pentru „lupta împotriva opresiunii femeilor din Iran”, transmite CNN.

Pentru promovarea drepturilor omului și a libertății, regimul a condamnat-o la 31 de ani de închisoare și 154 de biciuri. Anunțând numele câștigătorului, Comitetul Nobel a cerut Iranului să o elibereze pe Mohammadi.

Recunoașterea lui Mohammadi vine după un an de tulburări în Iran, declanșate de moartea lui Amini, o tânără kurdă, ucisă în timp ce se afla în custodia poliției morale iraniene, care s-au transformat în proteste la nivel național de luni de zile.

Prin acordarea premiului activistei iraniene, Comitetul Nobel a spus că „recunoaște sutele de mii de oameni care în anul precedent au demonstrat împotriva politicilor regimurilor teocratice de discriminare și oprimare care vizează femeile”.

Guvernul iranian a condamnat vineri premiul, descriindu-l ca fiind „părtinitor și motivat politic”. „Acțiunea comisiei Premiului Nobel pentru Pace este o manevră politică în concordanță cu politicile intervenționiste și anti-iraniene ale unor guverne europene, inclusiv statul gazdă al comitetului Nobel”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Iranului, Nasser Kanani, scrie CNN.

Mohammadi a fost unul dintre cei 351 de candidați pentru premiul din acest an – al doilea cel mai mare număr din istoria premiilor Nobel. Ea a devenit a 19-a femeie care a câștigat premiul în mai bine de 120 de ani de existență a premiului.

Premiul Nobel pentru Pace, în valoare de 11 milioane de coroane suedeze, adică aproximativ 1 milion de dolari, va fi decernat la Oslo, pe 10 decembrie, la aniversarea morții industriașului suedez Alfred Nobel, care a înființat premiile în testamentul său din 1895.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău