Premiul Nobel pentru Literatură 2023, câștigat de scriitorul Jon Fosse. Norvegianul este unul dintre cei mai jucați dramaturgi din lume

  • 05 Octombrie 2023 14:28
Premiul Nobel pentru Literatură 2023, câștigat de scriitorul Jon Fosse. Norvegianul este unul dintre cei mai jucați dramaturgi din lume

Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat în 2023 de scriitorul norvegian Jon Fosse pentru „pentru piesele și proza sa inovatoare care dau glas celor nespuse", a anunțat Comitetul Nobel, scrie hotnews.ro.

Opera sa colosală, scrisă în limba norvegiană Nynorsk și care acoperă o varietate de genuri, cuprinde o mulțime de piese de teatru, romane, colecții de poezie, eseuri, cărți pentru copii și traduceri.

Deși astăzi este unul dintre cei mai jucați dramaturgi din lume, a devenit din ce în ce mai recunoscut și pentru proza sa.

Premiul, vechi de peste un secol, este acordat de Academia Regală Suedeză de Științe și are o valoare de un milion de dolari.

Alături de Premiul Nobel pentru pace, cel pentru literatură a atras adesea cea mai mare atenție, punând în lumina reflectoarelor la nivel mondial autori mai puțin cunoscuți, dar și crescând vânzările de carte pentru cei mai deja consacrați.

De-a lungul anilor, premiul a fost câștigat de dramaturgi, istorici, filosofi și poeți, deschizând chiar un nou drum prin acordarea premiului cântărețului și compozitorului Bob Dylan în 2016.

Anul trecut, Nobelul pentru Literatură a fost câștigat de una dintre principalele favorite, scriitoarea Annie Ernaux, „pentru curajul și acuitatea clinică cu care ea descoperă rădăcinile, îndepărtările și reținerile memoriei personale”, devenind astfel prima femeie din Franța care a câștigat cel mai prestigios premiu literar din lume.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău