Premiul Nobel pentru chimie pe anul 2012 a fost atribuit americanului Robert Lefkowitz

  • 10 Octombrie 2012 15:40
Premiul Nobel pentru chimie pe anul 2012 a fost atribuit americanului Robert Lefkowitz

Premiul Nobel pentru chimie pe anul 2012 a fost atribuit cercetătorului american Robert Lefkowitz, de la Institutul Medical Howard Hughes, alături de un alt american, Brian  Kobilka, de la Stanford University School of Medicine,  California, 'pentru studii cu privire la receptorii cuplați cu proteina G', a anunțat astăzi Comitetul Nobel la Stockholm.Pentru o lungă perioadă de…

Premiul Nobel pentru chimie pe anul 2012 a fost atribuit cercetătorului american Robert Lefkowitz, de la Institutul Medical Howard Hughes, alături de un alt american, Brian  Kobilka, de la Stanford University School of Medicine,  California, 'pentru studii cu privire la receptorii cuplați cu proteina G', a anunțat astăzi Comitetul Nobel la Stockholm.

Pentru o lungă perioadă de timp, modul în care celulele organismului simt mediul în care se află a fost inexplicabil, se mai precizează în comunicatul Comitetului Nobel . Oamenii de știință știau, spre exemplu, că unii hormoni, așa cum este adrenalina, au efecte puternice, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale și accelerarea bătăilor inimii, reacții asociate situațiilor de stres intens, când organismul declanșează mecanismul de supraviețuire 'luptă sau fugi'. Din aceste motive, cercetătorii bănuiau că la suprafața celulelor există un fel de receptori hormonali. Însă care este natura acestor receptori, și modul în care ei funcționează, au rămas necunoscute până la descoperirile făcute de Lefkowitz și Kobilka.

Premiul Nobel pentru Chimie este cel de-al treilea oferit în cadrul săptămânii Nobel și va fi urmat de premiile pentru Literatură, Pace și Economie. Primele premii Nobel pentru domeniile din știință, dar și cele pentru literatură și pace au fost oferite în 1901, în conformitate cu dorința testamentară a inventatorului dinamitei, Alfred Nobel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău