Premiul Cartea Discretă a Anului pentru romanul „Sebastian” de Gelu Diaconu

  • 13 Decembrie 2019 09:09
Premiul Cartea Discretă a Anului pentru romanul „Sebastian” de Gelu Diaconu

ARCCA (Asociația Română a Creatorilor Culturali și Artiștilor) a decernat miercuri, 11 decembrie, la Librăria Humanitas Kretzulescu, Premiul Cartea Discretă a Anului (2018), aflat la prima ediție.

Juriul, format din Radu Vancu (președinte), Simona Sora și Ciprian Măceșaru, a acordat Premiul Cartea Discretă a Anului (2018) lui Gelu Diaconu pentru romanul Sebastian (Editura Cartier) și lui Ion Vianu pentru cartea Între violență și compasiune. Amintirile unui psihiatru (Editura Polirom). 

Premiul, în valoare de 10.000 de lei, are menirea de a recompensa un autor pentru un volum care, deși valoros, nu a avut parte de recunoașterea meritată. 

„Cartea Discretă” încearcă să îndrepte într-o oarecare măsură această situație, aducând în atenția publicului un număr de cinci cărți nominalizate. Sunt luate în calcul cărți de poezie, proză, eseistică, memorialistică, teatru și critică literară.

Premiul își propune să dea un impuls spre o mai largă circulație unor volume insuficient cunoscute și/sau apreciate.

Un criteriu important este ca volumele selectate să nu fi fost nominalizate/premiate (pot fi exceptate cazurile în care e vorba despre un premiu foarte puțin vizibil, care nu a ajutat la circulația mai largă a cărții), dar și despre cărți în mare măsură ignorate de critici. 

ARCCA i-a recompensat pe ceilalți nominalizați cu un premiu de consolare de 1.000 lei:

-        Lavinia Bălulescu  Terasa Fericirii (Editura Polirom);

-        Marieva Ionescu – Spre partea cealaltă. Proza lui Gellu Naum (Editura Tracus Arte);

-        Emanuela Iurkin – Câinele de bronz (Editura Cartier). 

Sebastian, de Gelu Diaconu (colecția Rotonda). 640 pag, legat. 

„Sunt două romane, de fapt, în această carte a lui Gelu Diaconu: un roman despre infernul legionar al anilor '30, avându-l în centru pe Sebastian, cu iubirea lui pentru Leny Caler & prieteniile lui cu Eliade, Camil, Nae etc.; și un roman despre infernul neocomunist al anilor '90, cu o serie de personaje bine trasate și atașante care repetă, în noul context istoric, destinele marilor lor modele interbelice. (Avem chiar și un nou Ladima torturat de o Emilie neocomunistă absolut delicioasă, poate cel mai viu personaj al dublului roman al lui Diaconu.) Istoria se construiește din mitologii noi care le rescriu (uneori mai sofisticat, alteori mai rudimentar) pe cele vechi, așa încât Istoria e, de fapt, întotdeauna o re-istorisire – ăsta e credoul din inima dublă a cărții lui Gelu Diaconu. Nu atât un roman istoric, cât un roman despre Istorie, cartea lui e absolut 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
-0,26 °C
câțiva nori
Umiditate:79 %
Vint:1 m/s
Sat
10 °C
Sun
9 °C
Mon
7 °C
Tue
8 °C
Wed
12 °C

Curs oficial BNM 03 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1217 0.0524
USD 18.4281 0.0892
RON 4.1664 0.0095
UAH 0.6689 0.0065
RUB 0.2348 0.0020
Arhivă Radio Chișinău