Premiile Nobel pentru pace, științe și economie, înmânate la Oslo și Stockholm

  • 10 Decembrie 2018 09:47
Premiile Nobel pentru pace, științe și economie, înmânate la Oslo și Stockholm

Medicul congolez Denis Mukwege și activista yazidită irakiană Nadia Murad se numără printre laureații premiilor Nobel din 2018 care își vor primi trofeele în cadrul unor ceremonii ce vor avea loc luni la Oslo și Stockholm, informează DPA.

Cei doi activiști au fost recompensați de Comitetul Nobel Norvegian, care atribuie premiul pentru pace, pentru 'eforturile lor depuse pentru a stopa folosirea violenței sexuale ca armă de război în zonele de conflicte armate'. 

Denis Mukwege, în vârstă de 63 de ani, și-a petrecut mare parte din viață ajutând victimele violențelor sexuale din Republica Democrată Congo, tratând mii de paciente și susținând cauza acestora în fața autorităților. El a criticat grupările armate, liderii politici din Congo și comunitatea internațională pentru lipsa lor de reacție în urma violurilor în masă. 

Nadia Murad, în vârstă de 25 de ani, este membră a comunității yazidite, o minoritate religioasă din Irak, care a supraviețuit sclaviei sexuale în timpul dominației exercitate asupra acestui teritoriu de gruparea extremistă Stat Islamic. 

Premiul pentru pace este unul dintre trofeele înființate de industriașul suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei.

În conformitate cu testamentul lui Alfred Nobel, premiul Nobel pentru pace este înmânat în capitala Norvegiei, Oslo. 

Tot în cursul zilei de luni, laureații Nobel pentru medicină, fizică, chimie și economie își vor primi premiile în cadrul unei ceremonii care va avea loc în capitala Suediei, Stockholm. 

Imunologii James P. Allison (70 de ani) și Tasuku Honjo (76 de ani) au câștigat premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină ''pentru descoperirea terapiei împotriva cancerului prin inhibarea răspunsului imun negativ''. Stimulând abilitatea inerentă a sistemului nostru imunitar de a ataca celulele tumorale, laureații de anul acesta ai Nobelului pentru Medicină au pus bazele unui principiu în totalitate nou pentru terapia împotriva cancerului. 

Cercetătorul american Arthur Ashkin și echipa formată din Gerard Mourou (Franța) și Donna Strickland (Canada) au primit premiul Nobel pentru fizică ''pentru invenții revoluționare în domeniul fizicii laserilor'', obiecte de dimensiuni extrem de reduse și procese incredibil de rapide care sunt puse acum într-o nouă lumină. Donna Strickland a devenit cea de-a treia femeie din istorie laureată cu Premiul Nobel pentru Fizică, după Marie Curie și Maria Goeppert-Mayer.

Cercetătoarea americană Frances H. Arnold (de la California Institute of Technology, Pasadena) și o echipă formată din oamenii de știință George P. Smith (University of Missouri, Columbia, SUA) și Gregory P. Winter (MRC Laboratory of Molecular Biology, Cambridge, Marea Britanie) au fost desemnați câștigătorii premiului Nobel pentru chimie pe anul 2018 ''pentru o revoluție bazată pe evoluție''. Laureații au ''preluat controlul evoluției și au utilizat aceleași principii - modificarea genetică și selecția - pentru dezvoltarea unor proteine ce rezolvă problemele de natură chimică ale omenirii''.

Nobelul pentru Economie, instituit în anul 1968 de Banca Centrală a Suediei, spre deosebire de celelalte premii înființate de Fundația Nobel, a fost decernat în acest an americanilor William Nordhaus (Universitatea Yale) și Paul Romer (NYU Stern School of Business), care 'au proiectat metode de rezolvare a unora dintre cele mai importante și mai presante probleme ale timpurilor noastre: creșterea sustenabilă pe termen lung a economiei globale și bunăstarea populației lumii'.

Academia Suedeză a anunțat în luna mai că nu va atribui premiul Nobel pentru literatură în acest an, după ce instituția a fost prinsă într-un uriaș scandal generat de acuzații de agresiune sexuală și încălcări prezumtive ale regulamentului intern ce administrează conflictul de interese. 

Fiecare premiu Nobel este însoțit de un cec în valoare de 9 milioane de coroane suedeze (1 milion de dolari americani). 

Ceremoniile de înmânare a premiilor Nobel sunt organizate în mod tradițional pe 10 decembrie, ziua în care este comemorată moartea industriașului Alfred Nobel.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău