Premiile ediției a treia a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic

  • 08 Iunie 2015 08:54
Premiile ediției a treia a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic

Tot mai multe posturi de radio din diverse țări s-au alăturat proiectului Grand Prix Nova realizat de Radio România. Ceremonia de premiere a avut loc Palatul Elisabeta.

A treia ediție a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Radio România sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale, Principesa Moștenitoare Margareta, și-a desemnat ieri câștigătorii. La categoria Radio Drama premiul întâi a fost obținut de o producție din Cehia, iar la teatru scurt de una din Canada. Postul nostru de radio a primit premiul al doilea la secțiunea Teatru scurt pentru spectacolul "Mama", regizat de Ilinca Stihi. Principele Nicolae a felicitat Radio România pentru modul în care a organizat acest festival, care aduce în atenția publicului o formă unică de artă - teatrul radiofonic.

Principele Nicolae: Teatrul radiofonic reprezintă o formă de a transforma scena în ceva minunat, pentru a transmite concentrat, prin dialog, muzică și sunete, mesaje complexe. Îi felicit, așadar, pe toți participanții, cât și pe câștigători, pentru că și-au asumat această grea misiune de a dezvolta o formă artistică specifică mediului radiofonic. De asemenea, felicit Societatea Română de Radiodifuziune pentru organizarea acestui festival și concurs, pentru că în continuarea misiunii sale istorice păstrează vie această formă de expresie artistică.

Realizator: Un număr record de producții - 50 - au fost înscrise la ediția de anul acesta a festivalului Grand Prix Nova. Totodată tot mai multe posturi de radio din diverse țări s-au alăturat acestui proiect realizat de Radio România.

Festivitatea de premiere a laureaților celei de-a treia ediții a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Radio România sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale, Principesa Moștenitoare Margareta a României, a avut loc astăzi la Palatul Elisabeta.

Ceremonia s-a desfășurat în prezența Alteței Sale Regale Principele Nicolae al României și a Președintelui Director General al Radio România - Ovidiu Miculescu, cărora li s-a alăturat regizorul și producătorul elvețian Reto Ott, Președintele Juriului și Directorul Centrul Cultural Media al Radio România - Oltea Șerban-Pârâu, participanții la festival și reprezentanți ai presei.

„Sunt foarte fericit să transmit din partea mătușii mele, Principesa Margareta a României, felicitări sincere tuturor participanților cât și câștigătorilor de astăzi, care și-au asumat realizarea la un înalt nivel a unor opere din această artă specială. Radiodifuziunea Română merită și ea felicitată pentru organizarea acestui festival important”, a declarat Alteța Sa Regală Principele Nicolae al României.

Oltea Șerban-Pârâu, Directorul Centrul Cultural Media al Radio România, a ținut să remarce că „este o onoare să ne aflăm aici, astăzi, cu această ocazie specială și, încă o dată, îmi exprim gratitudinea pentru înaltul patronaj al Alteței Sale Regale oferit acestui eveniment. Există activități ale radioului, proiecte, provocări, în care investim profesionalism, dăruire, talent artistic și mult mai mult decât atâta. În timp, unele dintre acestea, cele care vorbesc sufletului, pot deveni nu doar niște amintiri frumoase, ci adevărate repere, iar Festivalul Internațional Grand Prix Nova se numără printre acestea”.

Reto Ott, regizor și producător din Elveția, președintele juriului Grand Prix Nova 2015, a mulțumit Familiei Regale a României pentru găzduirea evenimentului, dar și organizatorilor de la Radio România pentru profesionalismul lor în munca de structurare a ediției de anul acesta a Grand Prix Nova. A anunțat apoi laureații festivalului:

SECȚIUNEA TEATRU SCURT

Locul  I - Call of Dating, scenariul și regia Cristal Duhaime și Mira Burt-Wintonick / WireTap from CBC Radio Canada;

Locul   II – Mama, scenariul și regia Ilinca Stihi / Radio România;

Locul III - Metro. Auditory Hallucinations, scenariul și regia Dmitry Nikolaev / Radio Russia.

SECȚIUNEA RADIO DRAMA

Locul  I – Pescho, scenariul Marek Epstein, regia Petr Mančal / Czech Radio;

Locul  II - To Moscow!, scenariul și regia David Zane Mairowitz / Radio Russia - Radio Kultura;

Locul III - Dry Haze – The Year Without a Summer, scenariul și regia Werner Cee / Deutschlandradio.

În partea a doua a festivității, Oltea Șerban-Pârâu și Principele Nicolae al României, au oferit trei premii speciale pentru roluri excepționale realizate de actorii români în premierele radiofonice ale stagiunii 2014 a Teatrului Național Radiofonic.

Laureații Premiilor Teatrului Național Radiofonic sunt:

Dorina Chiriac – Cea mai bună interpretare feminină, pentru rolurile Caterina din Henric al V-lea, de William Shakespeare și Mowgli din Învățăturile ursului Baloo către micuțul Mowgli, scenariu radiofonic alcătuit de Mihai Lungeanu din texte semnate de Rudyard Kipling;

Marius Stănescu – Cea mai bună interpretare masculină, pentru rolul Regele Henric din Henric al V-lea, de William Shakespeare;

Alexandru Potocean – Premiul pentru debut, pentru rolul Gregor Samsa din Metamorfoza, scenariu original de Ion Andrei Puican, inspirat după nuvela omonimă de Franz Kafka.

Un premiu special a fost acordat doamnei Vijay Sadhu, Director de Programe al ABU (Asia-Pacific Broadcasting Union), pentru promovarea Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova printre producătorii din spațiul asiatic.

Între 1 și 6 iunie, în sălile de conferințe ale Hotelului Continental, s-au desfășurat audițiile și dezbaterile juriului și creatorilor programelor înscrise în concurs, prilej pentru toți cei prezenți de a cântări noile tendințe stilistice, precum și viitorul teatrului radiofonic în peisajul mediatic actual, aflat într-o continuă și alertă schimbare.

De la tradiție la modernitate în teatrul radiofonic și ce perspective oferă viitorul acestui gen artistic atât de îndrăgit, care este riscul de a depăși formulele de expresie consacrate și de a oferi publicului o experiență sonoră inovatoare? Sunt provocările la care au încercat să răspundă participanții la Grand Prix Nova – Voicing The Future, festival care a adus la București, pentru al treilea an consecutiv, cele mai revoluționare producții radiofonice din lume.

Festivalul Internațional Grand Prix Nova s-a adresat deopotrivă creatorilor, specialiștilor, dar și iubitorilor de teatru radiofonic, obiectivul său fiind acela de a promova inovația în domeniul spectacolelor radiofonice, prin valorificarea posibilităților de expresie oferite de mijloacele tehnice moderne. Ediția 2015 a festivalului a suscitat un mare interes din partea creatorilor de producții radiofonice din toată lumea, înscriindu-se producții și din țări noi față de anii anteriori - Egipt, Estonia, Finlanda, Malaezia, Myanmar, Noua Zeelandă, Polonia, Moldova și Canada, precum și un număr important de producători independenți. În urma preselecției riguroase, pe lista Festivalului Grand Prix Nova 2015 au figurat 50 de producții de înaltă calitate din 28 de țări din întreaga lume.

Juriul acestei ediției 2015 a Festivalului Grand Prix Nova a fost format din personalități și profesioniști de renume: Reto Ott, regizor și producător din Elveția, membru al Grupului de Creatori de Spectacol Radiofonic din cadrul EBU (European Broadcasting Union) - președintele juriului Grand Prix Nova 2015, Eberhard Petschinka, autor de scenarii de film și piese de teatru pentru scenă și radio, regizor și pictor din Austria, Silvain Gire, scriitor și jurnalist, co-fondator și redactor-șef la Arte Radio, Franța, Vijay Sadhu, personalitate marcantă a radioului indian, Director de Programe al ABU (Asia-Pacific Broadcasting Union), India și cunoscutul regizor român Mihai Lungeanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:4,63 m/s
Sun
20
Mon
22
Tue
22
Wed
24
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău