Premiile anuale în domeniul culturii | Interpreta de muzică folk și de muzică populară, Maria Mocanu: Este un premiu cu totul altfel (foto)

  • 29 Martie 2022 12:54
Premiile anuale în domeniul culturii | Interpreta de muzică folk și de muzică populară, Maria Mocanu: Este un premiu cu totul altfel (foto)

Realizatoarea emisiunii ”Dor de Izvor” de la Radio România Chișinău, interpreta Maria Mocanu, a devenit laureata Premiilor anuale în domeniul culturii, eveniment la care sunt premiate personalități din domenii ca literatură, teatru, muzică, coregrafie, cinematografie, arte plastice, biblioteconomie, restaurare și conservarea patrimoniului cultural și muzeografie. Mariei Mocanu i-a fost oferit premiul ”Gheorghe Cincilei”, în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media”, transmite Radio Chișinău.

Interpreta de muzică folk și de muzică populară, Maria Mocanu, a primit premiul în domeniul culturii pentru realizarea emisiunii ”Dor de izvor” de la Radio Chișinău.  De-a lungul carierei sale, Maria Mocanu a desfășurat o activitate multiplă: pedagogică, științifică, artistică și jurnalistică. În calitate de cercetătoare științifică, a efectuat expediții folclorice în tara și în străinătate. A editat mai multe cărți dedicate folclorului.

”Am mai luat premii la viața mea. Asta e un premiu cu totul altfel. Este un premiu pentru jurnalism, pentru radio.  Mă bucur foarte mult. Este un fel de apreciere, recunoștință pentru toți anii în care am făcut această emisiune ”Dor de izvor” de la Radio Chișinău. Mă bucur foarte mult.”, spune Maria Mocanu

Scriitoarei Claudia Partole i-a fost oferit premiul ”Constantin Stere” în domeniul literaturii.

”Eu am o carte pentru copii ”Floarea iubirii”. Am fost cu ea la un festival în Coreea. Cartea mea începe cu cum a fost oprit al treilea război mondial- cu o floare, cu floarea iubirii. Cred că ceea ce ne lipsește nouă, civilizației ajunsă în secolul acesta, este dragostea. Dragostea față de viață, față de lume, față de tot.

Rolul scriitorului în vremuri de război… în primul rând scriitorul este cel care fotografiază tot, cel prin care dacă vreți, trec schijele, gloanțele. Se lovesc în inima întregii societăți dar mai mult ca oamenii de artă nimeni nu simt această rană care sângerează. Rolul este să rețină totul și să fixeze totul pentru că viitorului nu îi trebuie nici un spațiu uitat. Trăim niște zile dramatice pentru întreaga omenire”, mărturisește scriitoarea.

Premiul ”Valeriu Cupcea” în domeniul artelor teatrale i-a fost decernat actorului Dan Melnic de la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”.  ”Adevăratul premiu pentru mine este că încă mai rezist în această meserie. Încă un premiu pentru mine este că lucrez alături de colegii de la Teatrul Național ”Mihai Eminescu” și desigur este o sărbătoare și pentru ei”, potrivit actorului Dan Melnic.

Regizorului Dragoș Turea, realizatorul documentarului ”Grădina sovietică” i-a fost conferit premiul ”Emil Loteanu” în domeniul cinematografiei.

Zece ani cât am lucrat realizarea documentarului ”Grădina Sovietică”, filmul care m-a adus aici am realizat un lucru simplu. Moldova trăiește în viitorul trecutului nostru. Noi cu toții suportăm consecințele ambițiilor oamenilor politici care demult nu mai sunt printre noi. Astăzi istoria se repetă, marii actori politici decid soarta nu doar a Moldovei dar a întregii planete. Dacă tot suntem cu frica unui eventual război mondial, puțini sunt cei care cunosc despre Cernobâlul agricol la care Moldova a fost supusă ani în șir. Asta am documentat zece de ani. De fapt intenția mea era să las ”Grădina sovietică” să fie devină nu doar un film ci să fie un document istoric care să fie transmis generațiilor care ne vor urma”, susține regizorul Dragoș Turea.

Compozitorului Eugen Doga i-a fost decernat ”Premiul de Excelență” pentru întreaga activitate.

”La momentul acesta chiar am nevoie de acest premiu. Eu nu am niciun venit în afară de cel din muzică. Și un venit foarte important, cel al spectatorilor. Când ies în scenă și văd că lumea aplaudă, pentru artist e un mare, mare lucru”, spune compozitorul.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan a declarat că efortul oamenilor de cultură trebuie apreciat pentru că de ei depinde starea sufletească a întregului popor.

”Este important că acest eveniment în sfârșit are loc. a fost de mai multe ori amânat din cauza tuturor crizelor: pandemiei, crizelor economice, criza gazelor și acum și război. Cu toate astea viața merge înainte. Trebuie să luăm în considerație efortul oamenilor de cultură, pentru că de ei depinde starea sufletească a întregului popor, de fapt de asta depinde reziliența țării noastre la toate greutățile prin care trecem”, afirmă ministrul.

La decernarea premiilor a fost prezentă și Natalia Gavrilița, premierul Rep. Moldova,  care a declarat că decernarea premiilor e o apreciere pentru oamenii care își dedică viața căutării de sensuri în pofida vremurilor pe care le trăiesc.

”Decernarea Premiilor Ministerului Culturii, e o apreciere pentru acei oameni care în pofida presiunii acestor timpuri dificile, marcate de crize, grabă și confuzie își dedică viața căutării unor sensuri, căutării manifestărilor estetice profunde și prin asta reușesc să îi aline și să îi ajute pe cei din jur. Oamenii culți și societățile civilizate ridică scutul artei în fața instinctului dominant de a călca pe alții pentru a avea mai mult”, este de părere premierul Natalia Gavriliță.

La cea de-a noua ediție a Premiilor anuale în domeniul culturii au fost premiate în total 19 personalități.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău