Premii de excelență pentru cunoștințe de Limbă Română, inclusiv pentru elevii etnici minoritari

  • 16 Martie 2017 16:24
Premii de excelență pentru cunoștințe de Limbă Română, inclusiv pentru elevii etnici minoritari

Mai mulți elevi au fost premiați joi, 16 martie, pentru lucrările pe care le-au prezentat la concursul republican „Limba noastră-i o comoară”.

Competiția este la prima ediție și se desfășoară cu ocazia marcării a 100 de ani de la publicarea poemului „Limba noastră” de Alexei Mateevici, devenit în anul 1995 imnul Republicii Moldova. Concursul este organizat de Ministerul Educației în colaborare cu Ambasada României la Chișinău.

Peste o mie de elevi din clasele a V-a - a XII-a din gimnaziile și liceele cu predare în limba română, precum și cu predare în limbile minorităților naționale din Republica Moldova, au participat la concursul „Limba noastră-i o comoară”. Elevii au făcut filmulețe de la diverse activități școlare și extra-curriculare, au realizat interviuri privind cultivarea comunicării corecte în școală și în comunitate. 50 de elevi au ajuns în etapa finală, iar cele mai bune lucrări au fost  premiate la o Gală a învingătorilor. Premiul cel mare a ajuns la un grup de elevi din clasa a XII-a a liceului „Lucian Blaga” din Telenești.

„Nu ne-am așteptat să luăm premiul mare, este pentru noi o surpriză. Filmulețul este format din mai multe scene care promovează scrierea corectă în limba română. Stăpânirea perfectă a limbii române facilitează integrarea noastră în societate. E de datoria noastră, a tinerei generații de a promova scrierea corectă în limba română”.

La concurs au participat și elevii care învață în școlile cu predare în limbile minorităților naționale. Este și cazul Xeniei, o elevă din Taraclia.

„Îmi place să studiez limba română, sunt din orașul Taraclia, sunt romă și am plăcere când ascult limba română. Când am auzit despre acest eveniment am fost foarte bucuroasă, pentru că pentru mine este ceva nou și am ascultat totul cu multă atenție”.

Ministrul Educației, Corina Fusu, afirmă că prin astfel de concursuri vor fi susținuți elevii creativi.

„Deși este la prima ediție, concursul reunește participanți din toate instituțiile de învățământ din țară, inclusiv din stânga Nistrului. Limba și literatura au un rol deosebit în formarea abilității elevilor. A forma un tânăr cu o cultură comunicațională de bază, capabil să înțeleagă lumea, aceasta este misiune a profesorilor de limbă și literatură română”, a declarat Corina Fusu.

Prezent la eveniment, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a subliniat că cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului se află în cadrul aceleiași comunități spirituale și istorice.

„Sunt tineri merituoși, sunt tineri care, cu siguranță, vor reuși să aibă grijă de destinele acestei țări frumoase. Sunt sigur că dvs. și alături de noi, de cealaltă parte  a Prutului, vom acționa împreună pentru o racordare ireversibilă a Republicii Moldova la sistemul european de valori, am în vedere inclusiv procesul de integrare europeană, și nu numai. Însă acest proces nu poate fi dus la sfârșit fără a avea o resursă umană valoroasă”, a declarat Daniel Ioniță.

Elevii care au realizat cele mai originale filme au fost premiați cu dicționare și cărți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău