Premierul ucrainean Denys Shmyhal: „Astăzi viitorul pașnic al Ucrainei și Rep. Moldova depinde în totalitate de victoria noastră asupra agresorului rus”

  • 06 Decembrie 2022 17:08
Premierul ucrainean Denys Shmyhal: „Astăzi viitorul pașnic al Ucrainei și Rep. Moldova depinde în totalitate de victoria noastră asupra agresorului rus”

Viitorul pașnic atât al Ucrainei cât și al Rep. Moldova depinde de victoria ucrainenilor asupra agresorului rus. Sistemul energetic moldovenesc va fi afectat până când Ucraina nu va fi eliberată iar Federația Rusă va fi impusă să poarte responsabilitate pentru toate crimele comise. Declarațiile au fost făcute de șeful Guvernului de la Kiev, Denis Șmihal în conferința de presă comună cu premierul Rep. Moldova, Natalia Gavrilița, aflată într-o vizită de lucru în Ucraina, transmite Radio Chișinău.

Situația pe linia frontului, provocările și efectele războiului asupra Ucrainei și Rep. Moldova, cooperarea în domeniul apărării, în cel energetic, economic, al infrastructurii și transportului, lupta cu propaganda rusă și aprofundarea relațiilor pe calea integrării europene. Sunt câteva subiecte discutate în cadrul întrevederii de la Kiev dintre șefii Guvernelor Rep. Moldova și Ucrainei.

Sistemul energetic al  Rep. Moldova va continua să fie afectat până când Ucraina nu va câștiga războiul împotriva Fed. Ruse, a menționat premierul ucrainean Denys Shmyhal.

„Astăzi viitorul pașnic al Ucrainei și Rep. Moldova depinde în totalitate de victoria noastră asupra agresorului rus. Războiul a schimbat total situația în regiune. Repercusiunile se simt zilnic în întreaga Europă. Nimeni nu se simte în siguranță. Ca urmare a atacurilor ruse asupra Ucrainei, sistemul energetic moldovenesc a fost supra solicitat. Acest lucru se va repeta până când nu vom câștiga asupra dușmanului și nu vom elibera toate teritoriile ucrainene și vom impune Rusia să își asume responsabilitatea pentru toate crimele comise”,  a menționat premierul ucrainean Denys Shmyhal.

Premierul Denis Smihal a apreciat recunoașterea de către Rep. Moldova a crimelor de război comise de Federația Rusă drept genocid, condamnarea agresiunii ruse și sprijinul oferit celor 85 de mii de refugiați care continuă să se afle pe teritoriul țării noastre.

Vorbind despre rezultatele întrevederii, premierul ucrainean s-a referit la construirea, anul viitor, a unui pod auto mobil peste râul Nistru, la unul din punctele de frontieră comune, retransmiterea unui post de televiziune ucrainean în Rep. Moldova în vederea combaterii propagandei ruse, cooperarea în vederea sporirii apărării anti-aeriene, a securității la frontieră, în special pe segmentul transnistrean. De asemenea, s-a convenit asupra declarării anului 2023 drept Anul Culturii Ucrainene în Rep. Moldova.

Premierul Natalia Gavrilița și-a arătat îngrijorarea față de atacurile armatei ruse asupra facilităților nucleare ucrainene, dar și asupra infrastructurii civile și energetice condamnând cu fermitate agresiunea rusă care afectează grav și Rep. Moldova:

”În timp ce nu putem să ne comparăm situația cu tragedia ucraineană, războiul s-a extins acum dincolo de frontierele Ucrainei. Rep. Moldova este de asemenea afectată grav de agresiunea rusă. Efectele războiului se răsfrâng în domeniul securității, umanitar, economic și energetic, afectând fiecare cetățean care locuiește în Rep. Moldova. Atacurile brutale ale Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene au generat pene de curent în Rep. Moldova. mai multe rachete rusești au violat spațiul aerian al țării. Acestea reprezintă violări grave ale neutralității constituționale ale Rep. Moldova și a dreptarului internațional. În fiecare zi admirăm forța și rezistența poporului ucrainean. Luptând pentru libertatea voastră, luptați de fapt și pentru libertatea noastră! ”, spune Natalia Gavrilița.

Natalia Gavrlița, care este insoțită de ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, se află într-o vizită de lucru în Ucraina. Înainte de a ajunge la Kiev unde a avut întrevederi cu premierul Denis Smihal și alți reprezentanți ai Guvernului ucrainean, Natalia Gavriliță a vizitat orașele Bucha și Irpin, care s-au aflat sub ocupație rusă și unde armata rusă a comis o serie de masacre împotriva populației civile. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău