Premierul Suediei cere țărilor din UE să se implice mai mult în soluționarea crizei refugiaților

  • 21 Ianuarie 2016 17:43
Premierul Suediei cere țărilor din UE să se implice mai mult în soluționarea crizei refugiaților

Afluxul de refugiați a făcut ca situația din Suedia să devină 'nesustenabilă', obligând autoritățile să limiteze intrările în țară.

Declarația a fost făcută joi, 21 ianuarie, de premierul suedez Stefan Lofven la Davos, îndemnându-și partenerii europeni să se implice mai mult în depășirea acestei probleme, informează AFP.

'Toamna trecută, ne-am pomenit într-o situație nesustenabilă și am fost nevoiți să luăm măsuri pentru a reduce numărul de cereri de azil', a declarat premierul suedez în timpul Forumului economic de la Davos.

'Este clar că întreaga comunitate, dar și Europa, trebuie să se asocieze pentru a face față acestei crize', a adăugat el, subliniind că țara sa este printre statele europene care au acceptat cei mai mulți refugiați raportat la numărul de locuitori. 'Împărțirea responsabilității a fost mesajul meu cheie în această toamnă', a mai spus Stefan Lofven.

Suedia a introdus la mijlocul lui noiembrie controale la frontierele sale și, din 4 ianuarie, le-a impus companiilor ferate și de transport cu autocarul, care circulă pe podul Oresund dinspre Danemarca, să verifice identitatea pasagerilor înainte de ambarcare, pe partea daneză.

Danemarca, îngrijorată de posibilitatea că migranții fără acte respinși de Suedia ar putea rămâne pe teritoriul său, a reacționat la rândul său prin introducerea de controale la frontiera cu Germania, unde sosesc numeroși migranți.

'Nu putem continua să primim atâția oameni. Alte țări europene trebuie să preia partea ce le revine', în numele solidarității, a declarat, la rândul său, ministrul suedez al justiției și imigrației, Morgan Johansson. 'Se știe că Europa, la scară continentală, ar putea asigura cu ușurință acest lucru dacă vom coopera', a adăugat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău