Premierul social-democrat finlandez Antti Rinne a primit votul de încredere al parlamentului

  • 06 Iunie 2019 19:50
Premierul social-democrat finlandez Antti Rinne a primit votul de încredere al parlamentului

Parlamentul finlandez (Eduskunta) l-a ales joi prim-ministru pe liderul Partidului Social-Democrat (SDP), Antti Rinne, câștigător al alegerilor legislative din 14 aprilie și care va conduce un guvern de centru-stânga alcătuit din cinci partide, transmite agenția EFE, preluat Agerpres.

Antti Rinne, în vârstă de 56 de ani și fost lider sindical, a fost votat de 111 din cei 200 de parlamentari. Pe lângă formațiunea sa, în guvern vor mai intra Partidul de Centru, Verzii, Alianța Stângii și Partidul Popular Suedez (SFP), coaliție care formează în legislativ o majoritate de 117 parlamentari.

În guvern vor fi 11 femei și 8 bărbați. Formațiunea SDP a preluat șase portofolii ministeriale, printre care și cele ale Afacerilor Europene, Muncii și Dezvoltării.

Verzii, formațiunea care a înregistrat cea mai puternică creștere la alegerile recente, vor prelua Ministerul de Externe, ce va fi condus de liderul partidului, Pekka Haavisto, Ministerul de Interne și pe cel al Mediului.

Partidul de Centru al premierului care și-a încheiat mandatul, Juha Sipila, care la scrutinul din aprilie a obținut cel mai slab rezultat din istoria sa, va avea cinci ministere, inclusiv cel de Finanțe și cel al Apărării.

Executivul va fi completat de Alianța Stângii și de SFP, reprezentant al minorității vorbitoare de limbă suedeză, cu câte două ministere fiecare.

Principalele formațiuni de opoziție vor fi partidul de extremă dreapta Adevărații Finlandezi și partidul conservator Kokoomus.

Noua coaliție a prezentat luni programul de guvernare pentru următorii patru ani, în care se pune accentul pe politicile sociale, după opt ani de austeritate. Premierul Rinne a promis că va crește cu 1,23 miliarde de euro cheltuielile publice pentru educație, sănătate, pensii și asistență socială, încercând în același timp să mențină echilibrul bugetar. Pentru aceasta intenționează să vândă active ale statului, să crească accizele la carburanți, tutun și alcool. Un alt obiectiv este crearea a 60.000 de locuri de muncă. Cu Verzii în executiv, acesta s-a angajat de asemenea să ia măsuri de reducere a emisiilor poluante.

Finlanda va prelua la 1 iulie de la România președinția semestrială a Consiliului UE.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău