Expert | Premierul rus face parte din conducerea băncii care a fost acționar BEM în perioada furtului bancar

  • 11 Octombrie 2016 04:41
Expert | Premierul rus face parte din conducerea băncii care a fost acționar BEM în perioada furtului bancar

Federația Rusă ar putea fi implicată direct în operațiunile care au dus în 2014 la furtul miliardului de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova, este de părere analistul economic Roman Chircă, Directorul Institutului Economiei de Piață.

El a amintit, în cadrul emisiunii Interviul Săptămânii”, de la Radio Chișinău, că în acea perioadă Vnesheconombank, o importantă bancă de dezvoltare din Rusia, era acționar la Banca de Economii.

”Vnesheconombank a fost acționar la Banca de Economii, exact în perioada în care se efectua operațiunea ”miliardul”. Vnesheconombank este o bancă de dezvoltare fondată în Federația Rusă, a cărui președinte a board-ului de conducere este premierul Dmitri Medvedev. Este o bancă care acumulează anumite mijloace, face plasamente dar creditează și finanțează proiecte de dezvoltare, ca o formă de expansiune a influenței Federației Ruse, în special în spațiul ex sovietic, prin mijloace financiare și de creditare. Asta complică și arată că cineva din exterior a consultat sau a ajutat intermedierea acestor fonduri, de aceea sunt sceptic la gradul lor de întoarcere”, a constatat Roman Chircă.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
34,96
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,06 m/s
Tue
28
Wed
29
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Arhivă Radio Chișinău