Premierul României: Acordul cu SUA pentru construirea reactoarelor de la Cernavodă a primit avizul Comisiei Europene

  • 20 Noiembrie 2020 15:10
Premierul României: Acordul cu SUA pentru construirea reactoarelor de la Cernavodă a primit avizul Comisiei Europene

​Acordul inter-guvernamental între SUA și România în domeniul cooperării nuclear-civile a primit avizul Comisiei Europene, ceea ce înseamnă că reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă pot fi construite cu parteneri euroatlantici, a anunțat vineri premierul României, Ludovic Orban. Executivul de la București a notificat anterior către Comisia Europeană acordul încheiat cu SUA referitor la construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și retehnologizarea reactorului

"Prin această avizare practic a proiectului nostru de acord, putem spune că suntem mai aproape de construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, cu parteneri strategici din SUA și cu parteneri din Uniunea Europeană și suntem foarte fericiți că am primit acest acord din partea Directoratului de energie al Comisiei Europene, care, iată, ne va permite să semnăm acordul în forma definitivă și să pornim construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă", a afirmat Orban, citat de Agerpres.
 
România și SUA au parafat în luna octombrie un acord interguvernamental pentru construirea Unităților 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă, pentru retehnologizarea Unității 1 și pentru cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România. Pe lângă acest acord, mai există un memorandum de înțelegere cu EXIM US (Banca de Export-Import a SUA) pentru o finanțare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul nuclear, dar si alte domenii. Însă ar mai putea fi implicate și alte instituții financiare.

Acordul cu SUA pentru construirea reactoarelor va permite utilizarea expertizei americane, păstrând în același timp tehnologia CANDU 6.

Pe lângă partenerii americani, în proiect vor mai fi implicate și firme canadiene și franceze. De altfel, România și Franța au semnat o declarație de intenție privind cooperarea în domeniul nuclear civil care vizează colaborarea cu partenerii strategici în realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și retehnologizarea reactorului 1. De asemenea, a mai fost semnat un acord între Nuclearelectrica și Orano, un grup francez cu capital de stat, din domeniul energiei nucleare. Practic, Franța se va implica, alături de SUA și Canada, în construirea reactoarelor de la Cernavodă.

Proiectul de 8 miliarde de euro va fi coordonat de AECom și va implica un consorțiu format din companii din S.U.A, România, Canada și Franța. AEcom este o mare companie americană de inginerie, care activează în peste 150 de țări, cu venituri de peste 20 miliarde de dolari obținute în 2019.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
-4
Ninsoare ușoară
Umiditate:68 %
Vint:5,66 m/s
Sun
-6
Mon
-7
Tue
-7
Wed
-2
Thu
0

Curs oficial BNM 16 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.9996 -0.0000
USD 17.2814 -0.0000
RON 4.3095 -0.0000
UAH 0.6162 -0.0000
RUB 0.2358 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău