Premierul român, Nicolae Ciucă: Putem acorda Republici Moldova 5 milioane de metri cub de gaz pe zi, dar nu mai mult

  • 04 Octombrie 2022 09:11
Premierul român, Nicolae Ciucă: Putem acorda Republici Moldova 5 milioane de metri cub de gaz pe zi, dar nu mai mult

Premierul român, Nicolae Ciucă, susține că România i-ar putea acorda Republicii Moldova cinci milioane metri cubi de gaze naturale pe zi, însă nu mai mult, transmite IPN.

„Atunci când am discutat cu premierul Gavrilița, am discutat despre 150 de milioane de metri cubi. Mai trebuie să vedem ce cantități putem să asigurăm în perioada imediat următoare, pentru că așa cum arată situația în depozite astăzi, avem înmagazinat peste 86-87%, ceea ce înseamnă că, dacă reușim să avem semnate contracte pentru perioada de iarnă pentru a menține echilibrul în sistem și pentru a avea cantitățile necesare în zilele de temperaturi joase, putem să asigurăm”, a declarat Nicolae Ciucă pentru presa din România.

Potrivit lui, dacă acum compania rusească „Gazprom” ar opri furnizarea de gaze către Republica Moldova, va fi într-adevăr o problemă. „Noi putem să asigurăm către Republica Moldova acea cantitate pe conducta Ungheni-Ungheni. Acoperă, dar nu necesarul. Cinci milioane de metri cubi putem să dăm pe zi, dar nu mai mult”, a mai spus premierul român.

Autoritățile de la Chișinău au anunțat pe 30 septembrie că „Moldovagaz” a primit de la „Gazprom” confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8,06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri) au fost confirmate 5,7 mln m3 pe zi. Astfel, livrările au fost limitate cu 30%. Ulterior, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, a precizat că, în cazul în care „Gazprom” își va onora obligațiile contractuale, capacitățile necesare „Moldovagaz” pot fi asigurate prin intermediul licitațiilor zilnice. „Moldovagaz” a expediat către „Gazprom” solicitarea de a rezerva suplimentar pentru perioada 1-7 octombrie capacități zilnice suplimentare pentru ambele maluri ale Nistrului. Totodată, luni autoritățile au anunțată că Societatea pe acțiuni Energocom a obținut licența la ANRE România și poate cumpăra sau vinde gaze naturale pe piața din România. De asemenea, Energocom a fost înregistrat pe Regional Booking Platform și poate accesa depozitele de stocare gaze din Ucraina.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău