Premierul român Marcel Ciolacu: 2023 a fost un an cu multe provocări pentru România. Am încercat împreună să le depășim / video

  • 31 Decembrie 2023 13:45
Premierul român Marcel Ciolacu: 2023 a fost un an cu multe provocări pentru România. Am încercat împreună să le depășim / video

Premierul român Marcel Ciolacu a transmis, duminică, un mesaj de Anul Nou, în care face referire la provocările anului 2023, relatează digi24.ro. Șeful guvernului de la București a vorbit despre unele dintre măsurile luate în acest an, precum reducerea inflației, plafonarea prețurilor la unele alimente sau reducerea cheltuielilor bugetare, dar apreciază că mai sunt lucruri de făcut și în anul care urmează.

"Dragi români, 2023 a fost un an cu multe provocări pentru România. Am încercat împreună să le depășim. Pe unele, cred că am reușit. Cea mai importantă provocare pentru mine, și misiunea mea ca premier, a fost protejarea nivelului de trai al românilor", a transmis, duminică, Marcel Ciolacu, citat de digi24.ro.

"Știu că nu este suficient, prețurile sunt încă mari pentru mulți dintre dumneavoastră. Mai mult, am investit în producția românească. Doar așa vom putea CUMPĂRA ROMÂNEȘTE produse din România! Și vom putea susține fermierii și antreprenorii români. Așa cum am promis, am redus semnificativ inflația și am speranța că anul viitor va scădea și mai mult. Am renegociat și am modificat PNRR-ul. Am scos procentul de 9,4 la sută prin care pensiile ar fi fost înghețate până în 2070. Așa putem să creștem pensiile de două ori anul viitor. La 1 ianuarie cu 13,8 la sută și în septembrie prin recalculare. Pensionarii care au muncit și contribuit în egală măsură vor primi în sfârșit pensii egale", a mai transmis premierul.

Ciolacu s-a referit și la "reforma statului care a fost amânată de 30 de ani". "Vom ordona cheltuielile, pentru a investi în Sănătate și Educație și pentru a mări salariile profesorilor, așa cum am promis. Pentru prima dată în ultimii ani, creșterea economică a României a venit din investiții și nu din consum. Investiții care deja încep să se vadă în infrastructura de transport și în dezvoltarea afacerilor care oferă noi locuri de muncă. Și sunt sigur că anul viitor vom putea merge pe mai multe loturi de autostradă, inclusiv pe primii zeci de km din Autostrada Moldovei", a mai afirmat Ciolacu.

Acesta afirmă că, în plan extern, s-a făcut "tot posibilul pentru ca România să conteze la masa deciziilor". "Atât în Europa, cât și peste Ocean. Statele europene susțin, astăzi, dreptul nostru legitim de a fi membri ai Spațiului Schengen. Românii merită demnitate și tratament egal alături de toți cetățenii Europei. Am întărit Parteneriatul Strategic cu Statele Unite cu un parteneriat economic solid. Și am încredere că, în scurt timp, va deveni principalul partener economic al României din afara UE", a mai afirmat Ciolacu.

Acesta crede într-un an 2024 mai bun: "Am credința că 2024 va fi un an mai bun pentru noi, toți românii. Vă îndemn să priviți cu încredere spre 2024! Împreună putem construi o țară mai puternică, o Românie prosperă, solidară și echitabilă pentru toți cetățenii săi! La mulți ani tuturor românilor! La mulți ani, România! Așa să ne ajute Dumnezeu".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
29,4
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:1,03 m/s
Tue
23
Wed
25
Thu
26
Fri
20
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău