Premierul polonez la Chișinău: Războiul hibrid nu este doar o frază obișnuită, este arma folosită de Rusia în fiecare zi

  • 06 Aprilie 2023 14:52
Premierul polonez la Chișinău: Războiul hibrid nu este doar o frază obișnuită, este arma folosită de Rusia în fiecare zi

Un memorandum de înțelegere în domeniul securității energetice a fost semnat astăzi de premierul Rep. Moldova, Dorin Recean, și cel al Poloniei, Mateusz Morawiecki aflat în vizită la Chișinău. În cadrul unei conferințe de presă comune, oficialul de la Varșovia a subliniat susținerea pentru parcursul european al Rep. Moldova și s-a referit la sprijinul consolidat pe care Polonia îl va acorda în lupta cu propaganda agresivă și războiul hibrid din partea Rusiei. Răspunzând jurnaliștilor, premierul polonez a apreciat ieșirea Chișinău din dependența de resursele energetice al Kremlinului, cu care era șantajat. În condițiile de securitate regionale actuale, ambii premieri s-au pronunțat pentru susținerea unui parcurs accelerat de integrare europeană pentru Rep. Moldova, scrie Radio Chișinău.

Problemele de securitate în regiune au reprezentat unul din principalele subiecte abordate în cadrul întrevederii la Chișinău între cei doi premieri. Premierul Dorin Recean s-a referit la proiectele sprijinite de Polonia, unul din primii 10 cei mai importanți parteneri comerciali ai Republicii Moldova, și a salutat semnarea de către oficialul de la Varșovia, și alți cinci omologi europeni,  a inițiativei de colaborare cu companiile IT în lupta contra propagandei ruse. Dorin Recean a condamnat agresiunea rusă și și-a manfestat solidaritatea cu poporul ucrainean și sprijinul pentru restabilirea teritoriala Ucrainei.

Războiul și hibrid și propaganda rusă sunt amenințări comune pentru Rep. Moldova și Polonia, a menționat premierul polonez, Mateusz Morawiecki.

Premierul polonez la Chișinău: Războiul hibrid nu este doar o frază obișnuită, este arma folosită de Rusia în fiecare zi

„Lupta împotriva propagandei rusești, a fake-news-urilor, lupta pentru spațiul cibernetic sigur este foarte importantă, pentru că războiul hibrid nu este doar o frază obișnuită este un instrument de luptă al Rusiei care are ca scop destabilizarea națiunilor și distrugerea perspectivelor de colaborare între țări,. Este arma folosită în fiecare zi de Rusia.  De aceea suntem foarte deschiși la orice propunere de colaborare din partea Rep. Moldova”, spune Mateusz Morawiecki.

Oficialul de la Varșovia a salutat faptul că Rep. Moldova devine tot mai independentă de resursele energetice rusești, menționând că securitatea Europei este condiționată de sprijinirea Ucrainei în câștigarea războiului cu Rusia.

Întrebați de jurnaliști, ambii oficiali s-au pronunțat pentru integrarea accelerată a Rep. Moldova în Uniunea Europeană.

În context,  Dorin Recean a făcut referire la responsabilitatea și angajamentul Chișinăului de implementare a reformelor necesare în drumul spre aderare.

„Evident Rep. Moldova își dorește n parcurs cât mai rapid de integrare în Uniunea Europeană. În același timp, Rep. Moldova simte responsabilitatea ca acele reforme care au fost convenite cu Uniunea Europeană, acele reforme care sunt necesare pentru a transpune legislația și cadrul legal al UE în cel al Rep. Moldova trebuie să se întâmple”, a declarat Dorin Recean.

În discursurile lor, premierii celor două țări au făcut referire și la proiectele în domeniul economic, dezvoltării agricole și rurale, consolidării instituționale ale Poloniei în Rep. Moldova.

Premierul polonez la Chișinău: Războiul hibrid nu este doar o frază obișnuită, este arma folosită de Rusia în fiecare zi

În cadrul conferinței, premierul Dorin Recean a salutat, de asemenea, revenirea în gestiunea statului a Aeroportului International Chișinău, care va asigura un mediu competitiv în domeniul companiilor de zbor internaționale.

Polonia, care în prezent asigură și securitatea energetică a Ucrainei după ce armata rusă a bombardat masiv infrastructura critică a statului vecin, a donat țării noastre și 20 de generatoare electrice pentru spitale si alte instituții.  

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău