Premierul Olandei a explicat de ce nu au fost arestați agenții ruși, acuzați de tentativă de atac cibernetic

  • 05 Octombrie 2018 20:14
Premierul Olandei a explicat de ce nu au fost arestați agenții ruși, acuzați de tentativă de atac cibernetic

Premierul olandez Mark Rutte a explicat vineri că autoritățile țării sale nu i-au arestat pe cei patru agenți ruși acuzați că au încercat să pirateze sistemul informatic al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) pentru că 'nu a fost vorba despre o anchetă penală', transmite AFP.

Olanda a anunțat joi că a expulzat în aprilie patru agenți ai serviciului informații al armatei ruse (GRU). Aceștia plasaseră un autovehicul ticsit cu echipamente electronice în parcarea unui hotel din apropiere de sediul de la Haga al OIAC, pentru a pirata de la distanță sistemul informatic al organizației.

Decizia Olandei de a nu-i aresta pe agenții ruși a intrigat atunci când justiția americană a anunțat, joi, inculparea a șapte membri ai GRU, printre care figurează și cei expulzați de Haga, totul în contextul unei campanii de atacuri cibernetice la nivel global atribuite Kremlinului și denunțate de mai multe state occidentale.

'A fost o operațiune în cadrul serviciilor de informații și de securitate. Nu a fost o anchetă penală', a declarat Mark Rutte în conferința de presă săptămânală, precizând că niciun stat nu a cerut explicații cu privire la faptul că rușii nu au fost arestați.

Agenții ruși au intrat în Olanda pe 10 aprilie, cu pașapoarte diplomatice, și au fost prinși în flagrant delict trei zile mai târziu, în parcarea unui hotel din vecinătatea imediată a sediului OIAC.

Serviciile secrete olandeze și britanice au găsit în mașina rușilor un laptop și o chitanță de taxi pentru o cursă de la sediul GRU până la aeroportul Șeremetievo din Moscova.

Cei patru au fost transportați ulterior la aeroportul Amsterdam-Schiphol, de unde au luat avionul spre capitala Rusiei.

'Însoțindu-i imediat la frontieră, am putut totodată să le confiscăm lucrurile avute asupra lor, pe care eram interesați să le analizăm', a adăugat Rutte.

'Prioritatea era să împiedicăm' tentativa de piratare, după culegerea 'de cât mai multe informații privind modul de operare al agenților și activitatea lor de spionaj', a mai indicat premierul olandez.

Șeful serviciilor de informații (MIVD), generalul Onno Eichelsheim, a oferit joi o explicație similară pentru decizia ca agenții ruși să nu fie arestați. El i-a identificat pe cei patru sub numele de Aleksei Moreneț, Evgheni Serebriakov, Oleg Sotknikov și Aleksei Minin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău