Premierul Olandei a explicat de ce nu au fost arestați agenții ruși, acuzați de tentativă de atac cibernetic

  • 05 Octombrie 2018 20:14
Premierul Olandei a explicat de ce nu au fost arestați agenții ruși, acuzați de tentativă de atac cibernetic

Premierul olandez Mark Rutte a explicat vineri că autorităţile ţării sale nu i-au arestat pe cei patru agenţi ruşi acuzaţi că au încercat să pirateze sistemul informatic al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) pentru că 'nu a fost vorba despre o anchetă penală', transmite AFP.

Olanda a anunţat joi că a expulzat în aprilie patru agenţi ai serviciului informaţii al armatei ruse (GRU). Aceştia plasaseră un autovehicul ticsit cu echipamente electronice în parcarea unui hotel din apropiere de sediul de la Haga al OIAC, pentru a pirata de la distanţă sistemul informatic al organizaţiei.

Decizia Olandei de a nu-i aresta pe agenţii ruşi a intrigat atunci când justiţia americană a anunţat, joi, inculparea a şapte membri ai GRU, printre care figurează şi cei expulzaţi de Haga, totul în contextul unei campanii de atacuri cibernetice la nivel global atribuite Kremlinului şi denunţate de mai multe state occidentale.

'A fost o operaţiune în cadrul serviciilor de informaţii şi de securitate. Nu a fost o anchetă penală', a declarat Mark Rutte în conferinţa de presă săptămânală, precizând că niciun stat nu a cerut explicaţii cu privire la faptul că ruşii nu au fost arestaţi.

Agenţii ruşi au intrat în Olanda pe 10 aprilie, cu paşapoarte diplomatice, şi au fost prinşi în flagrant delict trei zile mai târziu, în parcarea unui hotel din vecinătatea imediată a sediului OIAC.

Serviciile secrete olandeze şi britanice au găsit în maşina ruşilor un laptop şi o chitanţă de taxi pentru o cursă de la sediul GRU până la aeroportul Şeremetievo din Moscova.

Cei patru au fost transportaţi ulterior la aeroportul Amsterdam-Schiphol, de unde au luat avionul spre capitala Rusiei.

'Însoţindu-i imediat la frontieră, am putut totodată să le confiscăm lucrurile avute asupra lor, pe care eram interesaţi să le analizăm', a adăugat Rutte.

'Prioritatea era să împiedicăm' tentativa de piratare, după culegerea 'de cât mai multe informaţii privind modul de operare al agenţilor şi activitatea lor de spionaj', a mai indicat premierul olandez.

Şeful serviciilor de informaţii (MIVD), generalul Onno Eichelsheim, a oferit joi o explicaţie similară pentru decizia ca agenţii ruşi să nu fie arestaţi. El i-a identificat pe cei patru sub numele de Aleksei Moreneţ, Evgheni Serebriakov, Oleg Sotknikov şi Aleksei Minin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
-3,41 °C
cer senin
Umiditate:79 %
Vint:4,6 m/s
Sat
2 °C
Sun
2 °C
Mon
3 °C
Tue
5 °C
Wed
6 °C

Curs oficial BNM 24 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6621 0.0925
USD 17.7287 0.0642
RON 4.1145 0.0184
UAH 0.7258 0.0013
RUB 0.2865 0.0016
Arhivă Radio Chișinău