Premierul Mariano Rajoy cere ca parlamentul catalan să fie format pe 17 ianuarie

  • 29 Decembrie 2017 17:42
Premierul Mariano Rajoy cere ca parlamentul catalan să fie format pe 17 ianuarie

Premierul spaniol Mariano Rajoy a cerut ca parlamentul catalan să fie format pe 17 ianuarie, ca prim pas pentru restabilirea unui guvern regional, după ce Catalonia a fost pusă sub tutela Madridului în urma declarației legislativului catalan de autoproclamare a independenței, relatează Reuters.

Prima rundă de vot în legislativul catalan pentru alegerea președintelui regiunii trebuie să aibă loc în următoarele zece zile, a menționat Rajoy.

De îndată ce parlamentul este format, membrii săi trebuie să desemneze un candidat pentru a conduce guvernul regional, care trebuie să treacă apoi de un vot de încredere.

Partidele separatiste din Catalonia au obținut din nou majoritate în alegerile din 21 decembrie, dar ar putea avea dificultăți în formarea unui guvern, întrucât mulți dintre liderii lor au fost inculpați de justiția spaniolă în legătură cu rolul lor în mișcarea de secesiune, unii fiind în prezent în arest, alții alegând autoexilul, printre aceștia din urmă fiind și fostul lider catalan, Carles Puigdemont.

Premierul Mariano Rajoy a apreciat vineri drept 'absurd' ca liderul catalan destituit Carles Puigdemont să vrea să guverneze Catalonia din Belgia, unde s-a refugiat împreună cu patru dintre foștii săi miniștri pentru a scăpa de urmăririle judiciare.

'Este absurd să pretinzi că ești președintele unei regiuni trăind în străinătate și încă și mai absurd să pretinzi că exerciți aceste funcții din străinătate', a declarat Rajoy în fața presei, la o săptămână după ce partidele secesioniste și-au reînnoit majoritatea în Parlamentul regional.

Lista lui Puigdemont este cea care a întrunit cele mai multe voturi ale susținătorilor independenței în alegerile regionale din 21 decembrie. Partizanii săi examinează posibilitatea să-și prezinte candidatura pentru funcția de șef al executivului regional la distanță.

Partidul rival, Stânga republicană din Catalonia (ERC), îi cere în schimb lui Puigdemont să revină în Spania, unde acesta ar fi arestat și încarcerat, la fel ca liderul lor, Oriol Junqueras.

Ambii au fost inculpați pentru 'rebeliune' și 'separatism', împreună cu alți 20 de lideri separatiști, pentru rolul lor în tentativa de separare a Cataloniei a cărei independență a fost proclamată de parlamentul regional la 27 octombrie.

Rajoy a plasat imediat regiunea sub tutelă, destituind guvernul și dizolvând Parlamentul pentru a convoca imediat noi alegeri.

Puigdemont a părăsit Spania în secret și a reapărut în Belgia câteva zile mai târziu.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău