Premierul Marcel Ciolacu: România și Republica Moldova își asigură independența energetică prin noi rute comerciale și parteneriate regionale

  • 30 Mai 09:45
Premierul Marcel Ciolacu: România și Republica Moldova își asigură independența energetică prin noi rute comerciale și parteneriate regionale

Marcel Ciolacu a subliniat importanța strategiilor regionale și a colaborării internaționale în contextul conflictului din Ucraina și al migrației, evidențiind rutele comerciale emergente și eforturile comune pentru independența energetică a Republicii Moldova față de gazul rusesc.

Cu sprijinul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și președintele azer, Aliev, România a reușit să asigure livrarea de gaze către Republica Moldova, în timp ce portul Constanța a devenit o rută esențială pentru comerțul cu Orientul și Asia către Uniunea Europeană, transmite Euronews.ro.

Totodată, Ciolacu a menționat importanța coridoarelor sudice și verticale de gaze și rolul esențial al Turciei ca partener comercial.

”Vorbim de o strategie regională și vorbim de statele care au ajutat cel mai mult Ucraina și când a existat migrația. Acestea sunt traseele, nu poate să fie prin Rusia sau prin Belarus, decât prin Polonia.

Când există un conflict se creează noi rute. Ruta principală în acest moment dinspre Orient și dinspre Asia este portul Constanța către Uniunea Europeană.

Există coridorul sudic și coridorul vertical de gaze care vine în Grecia, Bulgaria, România și mergem mai departe, Ungaria, Austria, dar și coridorul vertical care să alimenteze țările Baltice. Am reușit împreună cu președintele Zelenski, fiindcă a fost o discuție și un efort comun, am reușit ca Republica Moldova să fie independentă de gazul rusesc, mai mult, împreună cu președintele Aliev, din gazele pe care le-am contractat prin Romgaz, eu personal i-am spus președintelui să știți că cel puțin 300 de milioane m³ vor merge către Republica Moldova și s-a bucurat foarte mult dândaceastă mână de ajutor într-un context complicat. Sunt noi rute care nu se pot face decât având un dialog cu toți vecinii, iar Turcia este principalul partener comercial al României din zona non-UE.”, a declarat Marcel Ciolacu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
34,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:2,06 m/s
Mon
26
Tue
27
Wed
22
Thu
21
Fri
22
Arhivă Radio Chișinău