Premierul Marcel Ciolacu anunță că s-a ajuns la un compromis cu Ucraina în privința drepturilor minorității române: ”O să fac anunțul de la Kiev”

  • 16 Octombrie 2023 15:38
Premierul Marcel Ciolacu anunță că s-a ajuns la un compromis cu Ucraina în privința drepturilor minorității române: ”O să fac anunțul de la Kiev”

Premierul român Marcel Ciolacu a declarat duminică seara că s-a ajuns la un compromis cu autoritățile ucrainene privind drepturile românilor din această țară și că va anunța detalii despre acest lucru în timpul vizitei pe care o va efectua la Kiev, transmite News.ro.

„Am ajuns la un compromis și în ceea ce privește minoritățile. (…) Cu certitudine de la Kiev o să fac un anunț și eu și primul-ministru al Ucrainei, fiindcă drepturile minorităților trebuie să fie în oglindă. Ce facilități și ce drepturi au ucrainenii pe teritoriul României, aceleași drepturi le vrem și noi în Ucraina. Și plus că sunt foarte mulți români, de etnie română, care participă la războiul din Ucraina”, a spus Marcel Ciolacu, la Prima News.

El a confirmat că s-a găsit înțelegere la partea ucraineană și că în acest moment sunt drafturi pregătite pentru acest lucru „de modificări legislative”.

„În oglindă aceleași drepturi care sunt în România trebuie să fie și pe teritoriul Ucrainei, în ceea ce privește minoritățile. Mai mult, limba moldovenească să nu mai existe, fiindcă ea n-a existat niciodată. Este o invenție a Federației Ruse, mai ales pentru Basarabia, pentru cetățenii români de pe teritoriul Basarabiei, ca să nu se mai numească români, să se numească moldoveni”, a arătat Ciolacu.

Referitor la drepturile religioase ale românilor din Ucraina, premierul a menționat că există un dialog și pe acest subiect.

„Am avut și această abordare a preluat consilierul de stat domnul Olinici (Ciprian Olinici – secretar de stat pentru Culte). Are un dialog din acest moment și cu partea ucraineană. Acolo s-a rupt biserica de Patriarhia din Rusia. E un lucru mult mai complex, dar încercăm să le așezăm”, a transmis Marcel Ciolacu.

 

Premierul a mai spus că România este unul dintre susținătorii aderării la Uniunea Europeană a Ucrainei și a Republicii Moldova și că există, și în acest context, negocieri și „solicitări îndreptățite ale statelor vecine”.

Întrebat în ce constă angajamentul României în parteneriatul strategic anunțat în timpul vizitei președintelui Zelenski în țara noastră, premierul a arătat că este atributul constituțional al șefului statului de a iniția și de a semna parteneriate strategice, conform Constituției, și că acesta trebuie să ofere informații.

„Am avut anumite discuții cu președintele Zelenski în ceea ce privește acest parteneriat strategic. El a fost propus în timpul vizitei și creionat în timpul vizitei și presupun că o să vorbesc mai multe și cu domnia sa și când voi merge la Kiev și cu primul-ministru Denys Shmyhal. Deci, nu sunt eu în măsură de a detalia. (…) El este declanșat, în momentul acesta sunt negocierile dintre Președinția României și a Ucrainei și sunt ferm convins că în perioada următoare se va ști”, a adăugat Ciolacu.

Răspunzând unei întrebări, premierul a mai spus că „este o exclusă o navigație pe canalul Bîstroe în scopuri comerciale, în acest moment” și a precizat că va avea discuții și la Kiev cu președintele Zelenski despre tranzitul cerealelor ucrainene.

„Sper ca la Kiev, și am și spus președintelui Zelenski când a venit, că e mult prea axat acest tranzit al cerealelor pe zona rutieră și avem soluții mult mai bune pe zona feroviară și pe Dunăre și cred că vom veni cu foarte multe lămuriri și cu o altă abordare”, a precizat Ciolacu.

Referitor la informațiile că președintele Zelenski și-a anulat discursul pe care ar fi trebuit să îl țină în Parlamentul României, Marcel Ciolacu a menționat că acesta i-a spus că nu a avut planificat un astfel de discurs.

„Eu l-am întrebat pe președintele Zelenski și mi-a zis că nu a avut de la început planificat un discurs în Parlamentul României. Eu fiind între persoanele care mi-aș fi dorit să aibă un discurs în Parlamentul României, și a zis că nu a avut (planificat – n.r.) (…) Eu îmi făcusem programul astfel încât să merg la Parlament, dar pe urmă, de dimineață, am fost anunțat că președintele Zelenski nu dorește să aibă un discurs în Parlament. (…) Poate a fost intenția noastră, a românilor și nu se închisese un acord cu partea ucraineană. Nu cred că un președinte al oricărui stat poate fi împiedicat de către o persoană să nu aibă un discurs în Parlamentul României”, a conchis Ciolacu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău