Premierul Lituaniei propune înlocuirea limbii ruse cu poloneza în școli
-
01 Februarie 2023 15:07
Prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Simonyte, afirmă că predarea limbii ruse ca a doua limbă străină în școlile lituaniene poate fi înlocuită cu predarea limbii poloneze, relatează Interfax, citat de hotnews.ro.
„Sunt cu adevărat în favoarea polonezei ca limbă străină în școli cât mai mult posibil”, a spus ea într-un interviu acordat miercuri postului de radio polonez Znad Wilii din Vilnius.
Ea a spus de asemenea că școlilor nu ar trebui să le fie dificil să găsească profesori de limba poloneză deoarece în Lituania există școli poloneze, dar că numărul elevilor acestora scade.
Simonyte a afirmat că profesorii din aceste unități de învățământ pot merge să lucreze în școlile lituaniene.
„Îmi doresc ca la școală, în sistemul de învățământ de care este responsabil statul, copiii să aibă o alegere mai bună decât rusa, singura a doua limbă străină pe care o putem oferi, pentru că pur și simplu nu avem profesori care să poată preda în alte limbi”, a subliniat Simonyte.
Ea a menționat și limba letonă ca o altă variantă de înlocuire a rusei.
Lituania, unul dintre susținătorii puternici ai Ucrainei
Numele lui Simonyte este vehiculat în cercurile diplomatice drept un candidat pentru înlocuirea lui Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al NATO, în cazul în care mandatul acestuia nu va fi prelungit din nou.
Țările baltice au fost printre cei mai puternici susținători ai Ucrainei de la declanșarea invaziei rusești, sursele diplomatice afirmând că acestea vor inclusiv trimiterea unor avioane militare Kievului, o propunere respinsă de Statele Unite și Germania.
Președintele lituanian Gitanas Nauseda a anunțat pe 11 ianuarie că țara sa va livra Ucrainei sisteme antiaeriene Zenit și muniție necesară pentru acestea, pe lângă ajutoarele militare anunțate anterior.
Letonia învecinată a anunțat în luna august a anului trecut că a pregătit un proiect de lege privind restricționarea folosirii limbii ruse, măsură ce a atras o reacție furioasă din partea Moscovei.
„Aceste inițiative absurde și discriminatorii, care afectează interesele a aproape jumătate din populația Letoniei și contravin numeroaselor recomandări ale structurilor internaționale, au devenit de mult timp o practică rușinoasă”, a deplâns Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, într-un comunicat.