Premierul landului german Baden-Wurttemberg merge în vizită în România, apoi vine la Chișinău. La București va fi semnată o declarație comună ce vizează R. Moldova

  • 29 Septembrie 13:45
Premierul landului german Baden-Wurttemberg merge în vizită în România, apoi vine la Chișinău. La București va fi semnată o declarație comună ce vizează R. Moldova

Prim-ministrul landului Baden-Wurttemberg, Winfried Kretschmann, va vizita România de duminică până marți, ocazie cu care va avea întrevederi cu președintele Klaus Iohannis, respectiv cu premierul Marcel Ciolacu, informează, vineri, Ambasada Germaniei la București, potrivit Agerpres.

Winfried Kretschmann se va întâlni, luni, la București, pentru discuții bilaterale cu președintele Klaus Iohannis și cu prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Vizita are ca scop aprofundarea relațiilor economice și de politică energetică dintre landul Baden-Wurttemberg și România, dar și promovarea integrării europene în Regiunea Dunării, arată misiunea diplomatică germană.

Cu prilejul întrevederii cu prim-ministrul Ciolacu, va fi semnată o Declarație Comună de Intenție privind extinderea relațiilor dintre landul Baden-Wurttemberg și România. Cele două părți colaborează din 2004 în cadrul unei comisii guvernamentale mixte, iar din 2011 implementează proiecte comune prin intermediul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării.

De atunci, relațiile s-au dezvoltat cu succes atât în plan economic, cât și în multe alte domenii. În Declarația Comună, ambele părți își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova în parcursul său spre integrarea în Uniunea Europeană și își exprimă disponibilitatea de a invita reprezentanți guvernamentali din Moldova la ședințele Comisiei guvernamentale mixte.

Prim-ministrul Winfried Kretschmann subliniază cu acest prilej că 'războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei ne demonstrează din nou cât de importantă este coeziunea în cadrul Europei'.

„România este un pilon de stabilitate în sud-estul Europei și un partener european important pentru noi, mai ales în ceea ce privește cooperarea în Regiunea Dunării. Avem nevoie de aliați puternici care ne împărtășesc valorile și cu care putem promova integrarea europeană”, adaugă el.

Ambasadorul Germaniei la București, Peer Gebauer, afirmă că landul Baden-Wurttemberg și România au o cooperare strânsă de zeci de ani.

„Prin întrevederile politice la nivel înalt și semnarea Declarației Comune de Intenție se vor pune bazele colaborării în noi domenii. Și sprijinul comun acordat Republicii Moldova este, de asemenea, un semnal important. Există un mare potențial de cooperare în domeniile economic și energetic între România și landul Baden-Wurttemberg, care va contribui la o transformare durabilă în Europa”, spune diplomatul.

După încheierea vizitei în România, delegația își va continua călătoria la Chișinău.

Prim-ministrul Kretschmann va fi însoțit, printre alții, de ministrul pentru Alimentație, Mediul Rural și Protecția Consumatorului Peter Hauk, secretarul de stat și reprezentantul landului la Uniunea Europeană Florian Hassler, secretarul de stat în Ministerul de Interne, pentru Digitalizare și Comunități Locale Thomas Blenke, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Protecției Climatice și Sectorului Energiei Dr. Andre Baumann și secretarul de stat în Ministerul pentru Știință, Cercetare și Artă Arne Braun.

Din delegația oficială mai fac parte reprezentanți ai grupurilor parlamentare din Parlamentul landului Baden-Wurttemberg și reprezentanți ai mediului de afaceri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
22,18
Cer fragmentat
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
13
Wed
15
Thu
16
Fri
18
Arhivă Radio Chișinău