Premierul Japoniei și-a cerut scuze după un scandal în care a fost implicat fiu său

  • 01 Martie 14:04
Premierul Japoniei și-a cerut scuze după un scandal în care a fost implicat fiu său

Premierul Japoniei, Yoshihide Suga, și-a cerut luni scuze publice după demisia unei purtătoare de cuvânt a guvernului care alături de alți funcționari de rang înalt au fost criticați pentru că au participat la dineuri costisitoare organizate de fiul lui Suga, informează Reuters, transmite Agerpres.

Makiko Yamada, secretar pentru relații cu publicul al cabinetului nipon, și-a dat demisia de pe patul de spital, unde a fost internată pentru probleme de sănătate, a anunțat guvernul.

Administrația lui Suga și purtătoarea de cuvânt de 60 de ani au fost supuse criticilor publice după ce săptămânalul Shukan Bunshun a informat luna trecută că fiul cel mare al premierului, Seigo Suga, director executiv la o companie de produce programe de televiziune pentru o rețea care emite prin satelit, a plătit dineuri scumpe pentru funcționari de rang înalt.

Legislația Japoniei pentru reglementarea principiilor etice ale funcției publice interzice angajaților guvernamentali să primească daruri sau servicii de divertisment din partea unor companii sau persoane private, în condițiile în care acestea ar putea fi considerate ca fiind menite să cumpere favoruri.

"Îmi pare foarte rău că un membru al propriei mele familii a fost implicat în acțiuni care constituie o încălcare a legislației privind principiile etice și le cer scuze cetățenilor" pentru aceasta, a declarat Yoshihide Suga în parlament. "Regret foarte tare că s-a ajuns la situația în care încrederea oamenilor în guvern să fie afectată", a adăugat el.

Dineul lui Makiko Yamada cu fiul lui Suga și cu alți directori executivi ai companiei, una dintre cele câteva care au alimentat critici la adresa a 11 înalți funcționari, a costat 74.203 yeni (696 de dolari) de persoană, potrivit unor informații ale mass-media locale.

Internarea lui Makiko Yamanad la spital înseamnă că ea a lipsit luni de la reuniunea comisiei parlamentare în care politicieni ai opoziției ar fi urmat să o interpeleze cu privire la dineul său cu fiul lui Suga, care a avut loc în 2019, pe vremea când ea deținea o funcție la Ministerul Afacerilor Interne și Comunicațiilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
13
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:2,06 m/s
Sun
10
Mon
10
Tue
9
Wed
10
Thu
12

Curs oficial BNM 17 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3806 -0.0000
USD 17.8731 -0.0000
RON 4.3416 -0.0000
UAH 0.6392 -0.0000
RUB 0.2325 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău