Premierul japonez | Insulele Kurile sunt teritoriile noastre din timpuri străvechi, iar suveranitatea Japoniei se extinde asupra teritoriilor nordice

  • 30 Ianuarie 2019 16:31
Premierul japonez | Insulele Kurile sunt teritoriile noastre din timpuri străvechi, iar suveranitatea Japoniei se extinde asupra teritoriilor nordice

În cadrul dezbaterilor din Camera Inferioară a Parlamentul de la Tokyo, prim-ministrul Japoniei, Shinzō Abe, a declarat că Insulele Kurile de Sud sunt teritorii vechi ale Japoniei.

Insulele Kurile de Sud reprezintă obiectul unui diferendum teritorial între Moscova și Tokyo. „Sunt teritoriile noastre din timpuri străvechi, nu există nicio schimbare în ceea ce privește această poziție a noastră”, a mai declarat premierul nipon, citat de Agenția de presă TASS. Potrivit afirmațiilor sale, o poziție consecventă a țării sale constă în aceea că «toate cele patru insule» aparțin Japoniei și în baza acestui fapt ar trebui să fie semnat Tratatul de pace ruso-japonez. 

Suveranitatea Japoniei se extinde asupra teritoriilor nordice, prin urmare asupra Insulelor Kurile de Sud, a mai afirmat premierul nipon.
El a mai spus că în cazul în care o parte din Insulele Kurile de Sud vor fi retrocedate Japoniei, amplasarea aici a unor baze militare ale Statelor Unite va fi posibilă doar cu acordul autorităților de la Tokyo. 

Menționăm că în „Curierul industriei militare” a apărut un articol, semnat de general-colonelul rus Anatoli Zaițev, în care acesta susține că Tokyo nu renunță la ambițiile sale expansioniste și nu dă uitării planul "Marea Japonie până la Ural". Potrivit expertului militar rus, Japonia poate ataca Sahalinul și Kurilele de Sud, iar pe insulele respective pot fi amplasate baze militare americane.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău