Premierul Israelului i-a mulțumit lui Klaus Iohannis pentru votul ”de abținere” al României la ONU privind Ierusalimul

  • 05 Ianuarie 2018 18:30
Premierul Israelului i-a mulțumit lui Klaus Iohannis pentru votul ”de abținere” al României la ONU privind Ierusalimul

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut, vineri, o convorbire telefonică cu prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, la inițiativa înaltului oficial israelian, una dintre temele abordate fiind problematica statutului Ierusalimului și evoluțiile de după adoptarea proiectului de rezoluție la nivelul Adunării Generale a ONU pe această temă, informează un comunicat al Administrației Prezidențiale remis CaleaEuropeana.ro.

„Prim-ministrul Netanyahu a apreciat în mod deosebit relația apropiată de prietenie dintre cele două state și popoare, bazată pe interese comune. Totodată, premierul israelian a adresat mulțumiri pentru votul de ‘abținere’ al României cu ocazia adoptării Rezoluției Adunării Generale ONU din luna decembrie privind statutul Ierusalimului”, se arată în comunicat.

România s-a numărat printre cele 35 de țări care, pe 22 decembrie, s-au abținut de la o rezoluție a Adunării Generale în care s-a solicitat Statelor Unite ale Americii să își retragă decizia de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a statului Israel. Rezoluția a trecut, însă, cu 128 de voturi pentru. Pe de altă parte, numele României a fost inclus de presa israeliană pe lista țărilor care ar putea lua în calcul mutarea ambasadei din Tel Aviv în Ierusalim.

În același timp, ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a organizat o recepție la New York, intitulată „O super-seară cu prietenii“, invitații fiind reprezentanții țărilor care au susținut poziția Statelor Unit cu ocazia votului în Adunarea Generală privind decizia super-controversată a Președintelui Trump cu privire la statutul Ierusalimului, printre invitați numărându-se și reprezentantul permanent al României la ONU, Ion Jinga.

În ceea ce privește evoluțiile recente pe tema statutului Ierusalimului, președintele Klaus Iohannis i-a transmis lui Netanyahu elementele principale ale poziției României, exprimate cu prilejul votului și al ”explicației de vot” prezentate ulterior derulării acestuia asupra Rezoluției Adunării Generale ONU din 21 decembrie 2017, document care recomandă, printre altele, statelor membre ONU să se abțină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim și să intensifice eforturile internaționale pentru o pace durabilă, cuprinzătoare și justă în Orientul Mijlociu.

Administrația Prezidențială subliniază că, potrivit acestei poziții, aprobată de președintele României anterior votului, pe baza propunerii argumentate, în scris, a Ministerului român al Afacerilor Externe, Ierusalimul reprezintă o temă centrală în cadrul negocierilor de pace, iar statutul acestuia ar trebui stabilit în urma încheierii unui acord direct între părți.

De asemenea se arată că România a subliniat, în cadrul explicației de vot, și necesitatea rezolvării juste și de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea ‘soluției celor două state’, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, ca unică variantă viabilă și capabilă să garanteze îndeplinirea aspirațiilor părților. În plus, s-a arătat cu acel prilej că poziția țării noastre față de statutul orașului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită prin rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU și Adunării Generale ONU în materie. În poziția exprimată cu prilejul explicației de vot, România a făcut apel la calm, a încurajat părțile să reia dialogul direct pentru deblocarea procesului de pace și a arătat că, în prezent, este necesară reînnoirea eforturilor internaționale pentru relansarea acestuia, context în care momentul promovării Rezoluției adoptate pe 21 decembrie 2017 a fost privit cu reticență de către țara noastră, ceea ce a și motivat decizia de vot ‘abținere’.

“În consecință, o eventuală decizie în sensul mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim poate fi luată doar pe baza parametrilor menționați, cu luarea în considerare a evoluțiilor viitoare privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, iar, în cadrul acestuia, privind problema statutului Ierusalimului”, se menționează în comunicat.

Discuția telefonică dintre Iohannis și Netanyahu, care au avut o întrevedere bilaterală în martie 2016 cu ocazia vizitei lui Klaus Iohannis în Israel, a cuprins și un schimb de opinii referitoare la situația actuală din Iran. În acest context, președintele Klaus Iohannis și-a exprimat regretul pentru pierderile de vieți omenești înregistrate în urma recentelor proteste și speranța că violențele vor înceta, iar libertatea de exprimare și libertatea de întrunire pașnică vor fi respectate.

În comunicatul Administrației Prezidențiale se arată că șeful statului a evidențiat simbolismul aniversării, în acest an, a șapte decenii de relații diplomatice neîntrerupte dintre cele două state, care coincide cu împlinirea a 70 de ani de la înființarea Statului Israel și cu celebrarea Centenarului României Moderne. Președintele României a asigurat că țara noastră susține în continuare dezvoltarea, consolidarea și diversificarea relațiilor cu Statul Israel, care au un caracter strategic.

Potrivit Administrației Prezidențiale, convorbirea telefonică a avut loc la inițiativa premierului israelian.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:0 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău