Premierul israelian îl acuză pe Erdogan de masacrarea sirienilor și a kurzilor

  • 24 Iulie 2018 14:19
Premierul israelian îl acuză pe Erdogan de masacrarea sirienilor și a kurzilor

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a criticat marți pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan, pe care l-a acuzat de masacrarea sirienilor și a kurzilor, reacționând astfel la atacurile verbale dure ale șefului statului turc la adresa sa, transmite Reuters.

Erdogan a declarat marți dimineață că legea adoptată săptămâna trecută de parlamentul israelian care definește Israelul ca fiind 'statul-națiune al poporului evreu' legitimează oprimarea și arată că Israelul este o țară 'rasistă și fascistă'. În opinia președintelui turc, Israelul s-a dovedit a fi un 'stat terorist' prin faptul că îi atacă cu tancuri și artilerie pe palestinieni și că spiritul lui Adolf Hitler a reapărut în rândul unora dintre demnitarii israelieni.

Netanyahu a replicat la scurt timp. ''Erdogan masacrează sirieni și kurzi și aruncă în închisoare mii de oameni din propriul său popor. Criticile acestui mare democrat la adresa legii privind statul-națiune sunt cel mai frumos compliment care putea fi făcut'', a spus Benjamin Netanyahu.

Legea respectivă stipulează că 'Israelul este patria istorică a poporului evreu și acesta are un drept exclusiv la autodeterminare în el'.

Actul normativ, adoptat cu 62 de voturi 'pentru' și 55 'împotrivă', prevede îndeosebi că ebraica devine singura limbă oficială a Israelului, după ce araba avea un statut identic cu cel al limbii ebraice, și declară că 'așezările evreiești (în Israel) țin de interesul național'.

Textul amendat afirmă că 'statul consideră că dezvoltarea de așezări evreiești ține de interesul național și că statul va lua măsuri pentru a încuraja, pentru a face să progreseze și să slujească acest interes'. În precedenta versiune, proiectul de lege evoca posibilitatea înființării de localități rezervate exclusiv evreilor, ceea ce îi excludea pe cetățenii arabi israelieni, care reprezintă 17,5% din populația totală israeliană, evreiască într-o majoritate foarte puternică.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău