Premierul israelian, Benjamin Netanyahu: Războiul cu Hamas va continua „luni întregi”

  • 31 Decembrie 2023 08:45
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu: Războiul cu Hamas va continua „luni întregi”

Războiul dintre Israel și Hamasul palestinian în Fâșia Gaza, intrat în a 13-a săptămână, „va continua luni întregi, până când Hamas va fi eliminat și ostaticii eliberați", a declarat sâmbătă premierul israelian Benjamin Netanyahu, relatează Agerpres.

„Garantăm că Gaza nu va mai fi niciodată o amenințare pentru Israel", a adăugat el într-o conferință de presă la Tel Aviv, afirmând că „pentru a câștiga o victorie absolută și pentru a ne atinge toate obiectivele, trebuie mai mult timp".

Prim-ministrul a vorbit despre „tirurile intense" cu care s-au confruntat trupele israeliene în Fâșia Gaza. „Este o luptă complexă, dar deținem superioritatea. Am eliminat peste 8.000 de teroriști", a spus el

„Lovim înalți responsabili și îi vom elimina și pe liderii Hamas. Hamas va fi învins", a subliniat Benjamin Netanyahu.

Acest război devastator a fost declanșat de un atac fără precedent al Hamas pe 7 octombrie pe teritoriul israelian, care s-a soldat cu aproximativ 1.140 de morți, majoritatea civili, potrivit unui bilanț întocmit de AFP pe baza datelor oficiale israeliene. Aproximativ 250 de persoane au fost răpite, dintre care 129 sunt încă ostatice în Fâșia Gaza.

Ca răspuns, Israelul a jurat să distrugă mișcarea islamistă și lovește fără încetare Fâșia Gaza. De asemenea, desfășoară operațiuni terestre în care și-au pierdut viața 170 de soldați israelieni, potrivit armatei.

Ofensiva israeliană a ucis 21.672 de persoane în Fâșia Gaza, în majoritate femei, adolescenți și copii, potrivit guvernării Hamas.

Răspunzând la o întrebare despre negocierile în curs la Cairo, Benjamin Netanyahu a afirmat că „Hamas a pus o serie întreagă de ultimatumuri pe care le-am respins".

„Vedem o schimbare, dar nu vreau să creez un orizont de așteptare", a adăugat el.

O delegație a Hamas a ajuns vineri în capitala egipteană pentru a discuta despre un plan egiptean vizând să se ajungă la o încetare a focului.

Sâmbătă seara, cel puțin o mie de persoane s-au adunat la Tel Aviv, a constatat un jurnalist al AFP, pentru a cere guvernului „un plan global" pentru întoarcerea tuturor ostaticilor, și nu „un acord parțial'' doar pentru o parte dintre ei, potrivit organizatorilor.

Scandând „Aduceți-i înapoi acasă!", manifestanții au purtat pancarte cu fotografii ale persoanelor ținute în continuare ostatice în Fâșia Gaza.

„Cel mai înspăimântător gând în Gaza a fost cel de a fi uitată", a declarat mulțimii Moran Stela Yanai, ostatică eliberată după 54 de zile de captivitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău