Premierul irlandez avertizează împotriva unei „spirale” a violențelor post-Brexit în Irlanda de Nord

  • 10 Aprilie 2021 16:12
Premierul irlandez avertizează împotriva unei „spirale” a violențelor post-Brexit în Irlanda de Nord

Premierul irlandez, Micheal Martin, a avertizat sâmbătă împotriva unei „spirale” care amenință pacea în provincia britanică Irlanda de Nord, după aproape zece zile de violențe într-un climat de tensiuni exacerbate de Brexit, transmite AFP, citată de Agerpres.

Sâmbătă se împlinesc 23 de ani de la încheierea Acordului din Vinerea Mare din 1998 ce a pus capăt „Tulburărilor” care i-au opus timp de trei decenii sângeroase pe republicani, în special catolici partizani ai reunificării cu Irlanda, și unioniști protestanți, fervenți apărători ai apartenenței la Regatul Unit, conflict soldat cu aproximativ 3.500 morți.

„Avem datoria, pentru generația acordului și pentru generațiile viitoare, să nu intrăm într-o spirală care să ducă înapoi la era întunecată a uciderilor sectare și a discordiilor politice, a avertizat Micheal Martin într-un comunicat.
Aceia dintre noi cu responsabilități politice avem sarcina de a ne juca rolul și de a ne asigura că acest lucru nu se va întâmpla, a adăugat el.

Provincia britanică este zguduită de violențe fără precedent în ultimii ani

De mai multe zile, provincia britanică este zguduită de violențe fără precedent în ultimii ani, în special în zone loialiste cu o majoritate protestantă, unde consecințele părăsirii Uniunii Europene au alimentat un sentiment de trădare și amărăciune.

Zeci de polițiști au fost răniți.

Unioniștii au cerut vineri ca protestele să înceteze din respect pentru regină și familia regală după moartea soțului reginei Elisabeta a II-a, prințul Philip, la 99 de ani.

Cu toate acestea, ciocniri au avut loc vineri seara, dar de o amploare mai mică decât în cursul săptămânii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău