Premierul indian îl îndeamnă pe Zelenski să participe la negocieri de pace cu Rusia: „India va fi mereu de partea voastră și se va depăși pentru a vă susține”

  • 24 August 12:58
Premierul indian îl îndeamnă pe Zelenski să participe la negocieri de pace cu Rusia: „India va fi mereu de partea voastră și se va depăși pentru a vă susține”

Prim-ministrul indian Narendra Modi a declarat ieri, 23 august, că India este „puternic favorabilă păcii” între Ucraina și Rusia și a promis un important ajutor umanitar Kievului, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Dacă am rămas, cu o mare convingere, în afara războiului, asta nu înseamnă că am fost indiferenți”, a declarat Modi, alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Nu am fost neutri din prima zi, am fost de o anumită parte și suntem puternic favorabili păcii”, a subliniat el cu prilejul vizitei sale istorice în Ucraina.

Drumul către pace poate fi găsit numai prin dialog și diplomație. Și trebuie să mergem în acea direcție fără a pierde timp. Ambele părți ar trebui să stea și să discute împreună și să găsească o cale de a ieși din această criză”, a pledat Modi.

Sunt gata să vă asigur că India este gata să joace un rol activ în orice eforturi pentru pace. Dacă pot juca orice rol în asta personal voi face asta, vreau să vă asigur ca prieten”, a dat Modi asigurări.

Afirmațiile au fost făcute în cadrul unor declarații comune, în timpul cărora ambii lideri au spus că vizita premierului indian la Kiev este una „istorică”.

Modi a vorbit după Zelenski, notează Reuters, așa că președintele ucrainean nu a avut ocazia să răspundă apelului său la dialog. Dar liderul ucrainean a spus în declarația sa că „problema încheierii războiului și o pace corectă sunt o prioritate pentru Ucraina”.

Narendra Modi, a cărui țară întreține în mod tradițional relații excelente cu Moscova, este primul șef al guvernului indian care se deplasează în Ucraina.

În contextul în care conflictul se prelungește și nicio soluție diplomatică nu se întrevede la orizont, prim-ministrul indian a promis un ajutor acestei țări.

Indiferent care ar fi ajutorul cerut din punct de vedere umanitar, India va fi mereu de partea voastră și se va depăși pentru a vă susține”, i-a mai spus el gazdei sale.

Modi și-a început vizita la Kiev însoțindu-l pe Zelenski la o expoziție consacrată copiilor morți în timpul războiului.

Am realizat că primele victime ale războiului sunt de fapt copii nevinovați. Este cu adevărat dezolant”, a spus el.

Citiți șiLa Moscova, premierul Indiei i-a spus lui Putin că „îi sângerează inima” când sunt uciși copii, la o zi după atacul Rusiei asupra Kievului

India încearcă să mențină un echilibru delicat între Rusia, cu care are legături solide, și națiunile occidentale, de care încearcă să se apropie pentru a contracara China, rivalul său regional.

Prim-ministrul indian a evitat să condamne explicit invazia rusă din Ucraina care a început în februarie 2022 și India s-a abținut la momentul în care au fost votate rezoluții ONU ostile Moscovei.

Mai multe alte puteri, începând cu China, au încercat, de la începutul războiului, să facă oficiul de mediator pentru a pune capăt conflictului care bulversează echilibrul geopolitic mondial.

Fără succes până acum, atâta timp cât exigențele celor două părți par ireconciliabile.

Vladimir Putin a declarat că o încetare a focului și negocieri de pace nu sunt posibile decât dacă Kievul cedează regiunile a căror anexare este revendicată de Rusia și renunță la aderarea la NATO, condiții inacceptabile pentru Ucraina și aliații săi occidentali. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
16
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău