Premierul grec Kyriakos Mitsotakis: „Exporturile de gaz natural către vecinii noștri din nord au crescut de patru ori, ne îndreptăm spre Republica Moldova”

  • 12 Octombrie 2023 11:27
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis: „Exporturile de gaz natural către vecinii noștri din nord au crescut de patru ori, ne îndreptăm spre Republica Moldova”

Proiectul conductei de petrol din portul grecesc Alexandroupoli până în portul bulgăresc Burgas se află pe agenda Bulgariei, Greciei și României în contextul nevoii unei mai mari interconectări energetice, de transport și digitale în Europa de Sud-Est, scrie publicația grecească Pame Evro, citată de Rador Radio România.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat acest lucru după întâlnirea trilaterală dintre Bulgaria, Grecia și România din orașul bulgăresc Varna.

Prim-ministrul bulgar Nikolai Denkov a găzduit reuniunea la care au mai participat Kyriakos Mitsotakis, omologul său român, Marcel Ciolacu, ministrul energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, precum și vicepreședintele Comisiei Europene Margaritis Schinas și comisarul european pentru transporturi, Adina Valean.

După discuții, Mitsotakis a subliniat marea importanță a conductei și rolul important al Greciei, care „garantează securitatea energetică a întregii Europe de Sud-Est”.

Conducta petrolieră, despre care se discută încă din 1994, a fost repusă pe masă de guvernele interimare ale președintelui bulgar Rumen Radev. Bulgaria și Grecia au creat chiar grupuri de lucru care au început să lucreze anul acesta și au semnat un memorandum pentru acest proiect.

„Exporturile de gaz natural către vecinii noștri din nord au crescut de patru ori, ne îndreptăm spre Moldova”, a spus Mitsotakis pentru a arăta importanța conexiunii energetice din Balcani în contextul agresiunii ruse asupra Ucrainei.

Premierul grec a propus chiar ca următoarea întâlnire trilaterală să aibă loc „în frumosul și primitorul oraș Alexandroupoli, ceea ce ar simboliza importanța pe care o acordăm acestei noi conexiuni între cele trei țări”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Mon
21
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău