Premierul Dorin Recean: Ne propunem ca Moldova să ajungă numărul 1 în regiune după ușurința de a face business
-
01 Noiembrie 2023 18:26
La Guvern s-a desfășurat cea de-a doua reuniune plenară din acest an a membrilor Consiliului Economic de pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova, relatează serviciul de presă al instituției, citată de Radio Chișinău.
În debutul reuniunii, prim-ministrul Recean a mulțumit comunității de afaceri pentru efortul depus în promovarea reformelor privind dereglementarea activității de afaceri, reforma domeniului controalelor de stat și digitalizarea economiei naționale. De asemenea, șeful Executivului a vorbit despre prioritatea absolută a echipei guvernamentale – dezvoltarea economică pe termen lung.
„Pe lângă faptul că muncim mult ca să depășim crizele, să implementăm reforme, să armonizăm legislația și să construim societatea conform standardelor europene, este imperios să dezvoltăm economia. Obiectivul nostru este să creștem productivitatea muncii, să eliminăm constrângerile, să reducem birocrația și costurile de afaceri, să oferim acces la resurse investiționale și să punem la dispoziția oamenilor de afaceri instrumente digitale de interacțiune cu statul. Ne propunem ca Moldova să ajungă numărul 1 în regiune după ușurința de a face business”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.
Premierul a vorbit și despre cele 20 obiective ale Guvernului din Strategia „Moldova Europeană 2030”, dintre care 3 au relevanță directă pentru comunitatea de afaceri. Este vorba de dereglementarea sau reducerea birocrației, digitalizarea serviciilor publice și susținerea ÎMM-urilor. Implementarea reformelor doar din aceste priorități ar putea aduce economii de 5 mlrd lei anual pentru business.
Dialogul cu oamenii de afaceri și reprezentanții asociațiilor de investitori a continuat cu expunerea problemelor pe care le confruntă fiecare ramură în parte. Printre acestea se numără: politicile comerciale neloiale, termenul mare de perfectare a permiselor de muncă pentru cetățenii străini care vin să lucreze în țara noastră, lipsa specialiștilor și salariile neatractive, necesitatea excluderii taxelor vamale pentru materiile prime.