Premierul Dorin Recean a venit cu o reacție în contextul protestelor organizate de agricultori

  • 14 Februarie 14:05
Premierul Dorin Recean a venit cu o reacție în contextul protestelor organizate de agricultori

Premierul Dorin Recean a venit astăzi cu o reacție în contextul protestelor organizate de agricultori. Oficialul a punctat că din anul 2020 și până în prezent au fost alocate circa 6 mlrd de lei (300 mln de euro) pentru sectorul agricol, iar autoritățile caută în continuare soluții pentru susținerea producătorilor agricoli, transmite MOLDPRES.

„Îndemn să avem respect pentru toți cetățenii, evident avem dreptul să protestăm, dar să o facem în așa măsură încât să nu afectăm drepturile altor cetățeni. Există angajamentul ca noi gradual să rezolvăm toate problemele, am alocat bani, am limitat importurile de cereale, am accelerat procedura de restituire a TVA-ului, alocăm bani suplimentari pentru subvenții și continuăm să identificăm resurse financiare ca să le alocăm producătorilor. Avem un dialog constant cu reprezentanții sectorului agricol pentru că vrem să investim în acesta și să-l facem profitabil. Au fost mai multe crize și probleme. Guvernul s-a angajat să identifice mijloacele necesare pentru a rezolva cel puțin parțial problemele existente în domeniu”, a punctat Dorin Recean.

Oficialul a precizat că din anul 2020 și până în prezent, Guvernul a debursat aproximativ 6 mlrd de lei în sectorul agricol. „În anul 2023, pentru 2161 de producători am plătit câte 1240 de lei la hectar ca rezultat al  crizei din perioada 2022-2023. În total au fost alocate 200 mln de lei în acest program. Tot în 2023, suplimentar am mai plătit 140 de mln de lei pentru 3187 de producători cărora le-am returnat acciza pentru motorină. În 2023, statul a acordat subvenții de 1,6 mlrd de lei, la care s-au adăugat cele 200 de mln de lei și 140 de mln de lei enunțate mai sus. Corespunzător, anul trecut au fost alocați în sectorul agricol aproximativ 2 mlrd de lei. Am accelerat debursarea plăților din fondul de subvenționare, am facilitat utilizarea mijloacelor financiare din contul TVA, au fost aplicate restricții pentru importul de cereale”, a explicat premierul.  

Totodată, șeful Executivului a precizat că pentru anul curent, fondul de subvenționare constituie aproximativ 1,7 mlrd de lei. „Suplimentar, am mai împrumutat 1,5 mlrd de lei pentru ca să acordăm granturi de aproximativ 1 mlrd de lei în sectorul zootehnic și pomicultură. Alte 500 mln de lei vor fi alocați pentru restabilirea sistemelor de irigare, pentru a avea o productivitate mai mare în agricultură. Până în prezent au fost debursați 361 mln de lei pe programele de subvenționare ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură”, a adăugat Premierul.

Recent, Guvernul a aprobat din fondul de intervenție un adaos de 50 de mln de lei pentru aproximativ 400 de producători de cereale din Cahul, Cantemir, Ștefan Vodă, Leova, Vulcănești și Taraclia, care au fost afectați de seceta din anul 2023. Aceștia vor primi în medie 2500 de lei per hectare pentru a acoperi pierderile cauzate de secetă.

Astăzi, la ora 16.00 vicepremierul Vladimir Bolea îi așteaptă pe agricultori pentru discuții la Cahul. În același context, vineri la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va fi organizată o ședință cu producătorii agricoli, prezidată de Vladimir Bolea. 

În contextul protestelor desfășurate de fermieri, drumul de acces spre și dinspre postul vamal Leușeni-Albița este blocat periodic a treia zi consecutiv. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:3,09 m/s
Tue
12
Wed
12
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău