Premierul bulgar: Nu vreau ca Marea Neagră să devină zonă de conflict militar

  • 16 Iunie 2016 19:13
Premierul bulgar: Nu vreau ca Marea Neagră să devină zonă de conflict militar

Bulgaria pare să fi cedat în fața amenințărilor Rusiei, anunțând că se opune inițiativei României de creare a unei flote militare NATO în Marea Neagră, deși, în ultimele săptămâni, Sofia semnala că susține propunerea, fapt confirmat miercuri, la întâlnirea președinților celor două țări."Eu am spus mereu că noi suntem o țară pașnică.…

Bulgaria pare să fi cedat în fața amenințărilor Rusiei, anunțând că se opune inițiativei României de creare a unei flote militare NATO în Marea Neagră, deși, în ultimele săptămâni, Sofia semnala că susține propunerea, fapt confirmat miercuri, la întâlnirea președinților celor două țări.

"Eu am spus mereu că noi suntem o țară pașnică. Nu vreau ca Marea Neagră să devină zonă de conflict militar", a declarat Borisov, conform 24chasa.bg.

Președintele României, Klaus Iohannis, efectuează în perioada 15-16 iunie o vizită oficială în Bulgaria, în cadrul căreia va avea consultări cu președintele Rosen Plevneliev, cu premierul Boiko Borisov și cu șeful Parlamentului de la Sofia, Țețka Țaceva.

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat joi că atât el, cât și președintele Rosen Plevneliev se opun inițiativei României de creare a unei flote militare NATO în Marea Neagră.

"Nave NATO pot efectua patrule pe frontierele noastre doar în cazul unui aflux puternic de refugiați", a declarat Borisov joi, citat de site-ul Novinite.com.

Pe 20 mai, ministrul bulgar de Externe, Daniel Mitov, anunța că Bulgaria susține suplimentarea capacităților NATO în Marea Neagră. "Bulgaria poartă discuții cu România și Turcia. Se discută despre suplimentarea capacităților militare în zona Mării Negre. Bulgaria va face tot posibilul pentru consolidarea capacităților militare în zona Mării Negre", declara Daniel Mitov la Bruxelles.

Miercuri, președintele Klaus Iohannis afirma în Bulgaria că inițiativa locală în zona Mării Negre, la care ar fi urmat să participe România, Bulgaria și Turcia, se va concretiza, însă important este să fie obținută în scurt timp "umbrela NATO".

La rândul său, președintele bulgar, Rosen Plevneliev, afirma miercuri că Bulgaria va sprijini și va contribui la această inițiativă, menționând că este în interesul strategic al țării sale. "Ambele state sunt îngrijorate și împărtășesc aceasta și problemele care rezultă din aceasta. Bulgaria nu numai în cuvinte, ci și în fapte, va sprijini orice efort pentru îmbunătățirea securității în regiune. Este în interesul nostru strategic. Bulgaria va contribui la crearea acestei structuri NATO în România, precum se așteaptă să fie adoptată hotărârea la Varșovia", spunea Plevneliev.

Schimbarea de atitudine a Administrației de la Sofia pare să fie o reacție la amenințările Rusiei.

O eventuală decizie a Alianței Nord-Atlantice de suplimentare a capabilităților navale în Marea Neagră ar fi un factor "destabilizator", a avertizat miercuri Andrei Kelin, un oficial din cadrul Ministerului rus de Externe, precizând că Marea Neagră "nu aparține" și "nu are nicio legătură" cu NATO. "Dacă se va lua decizia de creare a unei forțe navale permanente, sigur că acest lucru va fi un factor destabilizator; pentru că nu este o mare a Alianței Nord-Atlantice", a declarat, miercuri seară, Andrei Kelin, directorul Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Ministerului rus de Externe.

"Marea Neagră nu are nicio legătură cu Alianța Nord-Atlantică. Nu cred că o astfel de hotărâre ar conduce la îmbunătățirea relațiilor Rusia-NATO", a avertizat Andrei Kelin, citat de agențiile de presă ruse.

Ministerul român al Apărării a anunțat în urmă cu câteva luni că va iniția demersuri pentru a crea o structură navală permanentă în Marea Neagră, după modelul grupurilor navale NATO. O decizie în acest sens este așteptată la summitul NATO care se va desfășura în iulie în Polonia.

Conform Convenției Montreux, țările care nu au ieșire la Marea Neagră nu pot menține nave militare în această zonă mai mult de 21 de zile. Dintre statele membre NATO, România, Bulgaria și Turcia au ieșiri la Marea Neagră.

Rusia a criticat vehement de nenumărate ori prezența unor nave militare NATO în Marea Neagră. Recent, Forțele aeriene ruse au efectuat în centrul Mării Negre un exercițiu care simula distrugerea unor nave militare americane ancorate în Portul Constanța, conform unor surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene.

Rusia, care a anexat regiunea ucraineană Crimeea în anul 2014, are propria Flotă militară în Marea Neagră, staționată în Sevastopol. Relațiile NATO-Rusia sunt au continuat să se deterioreze începând din anul 2014, pe fondul crizei din Ucraina.

Sursa: Mediafax.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău