Premierul britanic Rishi Sunak vizitează Kievul pentru a anunța un ajutor militar sporit pentru Ucraina

  • 12 Ianuarie 11:03
Premierul britanic Rishi Sunak vizitează Kievul pentru a anunța un ajutor militar sporit pentru Ucraina

Premierul britanic Rishi Sunak vizitează Kievul vineri, 12 ianuarie, pentru a anunța un nou sprijin pentru Ucraina, promițând un ajutor militar de 2,5 miliarde de lire sterline (2,9 miliarde de euro) pentru 2024/2025, a anunțat Downing Street într-un comunicat citat de Le Figaro.

Aceasta reprezintă o creștere de 200 de milioane de lire sterline față de cei doi ani precedenți. Acest nou sprijin va ridica valoarea totală a ajutorului britanic pentru Ucraina la aproape 12 miliarde de lire sterline (14 miliarde de euro). Salutând determinarea Kievului de a se apăra în fața invaziei rusești, Rishi Sunak a declarat că „nici Marea Britanie nu va ezita”, scrie G4Media.

„Vom fi alături de Ucraina în cel mai întunecat moment al său și în vremurile mai bune care vor veni”, a spus el.

Anunțul său vine în contextul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat joi că orice „pauză” în apărarea Ucrainei nu va face decât să ajute Moscova să se reînarmeze și să-i permită să „zdrobească” Ucraina.

Furnizarea de drone produse în Marea Britanie

Acest pachet va fi utilizat pentru furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune, apărare aeriană, muniție de artilerie și securitate maritimă. Cel puțin 200 de milioane de lire sterline fac parte dintr-o acțiune de „furnizare și producție rapidă a mii de drone militare” pentru Kiev, inclusiv „drone de supraveghere, drone de atac cu rază lungă de acțiune și drone maritime”, potrivit Downing Street. Potrivit Londrei, aceasta va fi „cea mai mare livrare de drone către Ucraina dintre toate țările”. Cele mai multe dintre aceste aparate vor fi produse în Marea Britanie.

De asemenea, premierul britanic și președintele ucrainean urmează să semneze un acord „istoric” de cooperare în domeniul securității, în urma promisiunilor de acorduri bilaterale făcute de țările G7 la summitul NATO de la Vilnius de anul trecut. Marea Britanie, care a fost un susținător timpuriu al Ucrainei în fața invaziei rusești, este prima țară care concretizează un acord final, a declarat Downing Street. Acordul se dorește a fi primul pas într-un „parteneriat de nezdruncinat de o sută de ani” între cele două țări, se arată în declarație.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău