Premierul Boris Johnson lansează o lege privind „Brexitului”

  • 31 Ianuarie 08:14
Premierul Boris Johnson lansează o lege privind „Brexitului”

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat luni un proiect de lege care să contribuie la depășirea rapidă a legislației moștenite de la Uniunea Europeană, la doi ani după un Brexit ale cărui beneficii se materializează încet, transmite AFP, citat de AGERPRES.

Aflat acum într-o poziție extrem de delicată din cauza unui scandal declanșat de descoperirea organizării unei petreceri în Downing Street în perioada lockdown-ului, liderul conservator în vârstă de 57 de ani vrea să convingă populația de virtuțile Brexitului, a cărui realizare după ani de paralizie politică post-referendum a fost cheia triumfului său electoral din decembrie 2019.

Acest nou proiect de lege privind "libertățile Brexitului" (Brexit Freedoms) își propune să faciliteze procesul deja în curs de modificare, renunțare și înlocuire a legilor moștenite de la Uniunea Europeană.

Potrivit guvernului britanic, aceste reforme vor permite companiilor britanice să economisească un miliard de lire sterline (1,2 miliarde de euro) cheltuiți pe hârțogărie și reglementări.

Multe dintre aceste companii se plâng însă de obstacolele create de Brexit. Potrivit unui sondaj dedicat sectorului manufacturier britanic publicat recent, două treimi din companiile chestionate cred că Brexitul le-a obstrucționat afacerile în diferite grade. Jumătate dintre acestea se tem că se vor confrunta în acest an cu noi dificultăți, odată cu intrarea deplină în vigoare a controalelor vamale.

Salutând Brexitul drept "un moment istoric și începutul unui nou capitol entuziasmant pentru țara noastră", prim-ministrul Boris Johnson a afirmat că proiectul său de lege va "debloca în continuare beneficiile Brexitului și va permite companiilor să poată cheltui mai mulți bani pentru a investi, inova și a crea locuri de muncă".

Departe de a împărtăși acest entuziasm, guvernul scoțian îndeamnă Londra să rezolve problemele cu care se confruntă sectorul alimentar: lipsa forței de muncă și hârțogăria.

"De doi ani, Brexitul nu a reușit să ofere cel mai mic beneficiu locuitorilor din mediul rural scoțian", a declarat ministrul guvernului local însărcinat cu acest dosar, Mairi Gougeon.

Confruntat cu un deficit al forței de muncă, guvernul scoțian cere vize pe doi ani și spune că cele 30.000 de vize pentru lucrători sezonieri anunțate la sfârșitul lunii decembrie de guvernul britanic sunt departe de cele 55.700 considerate necesare de către sindicatele britanice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
7
Sat
9
Sun
10
Mon
8
Tue
3
Arhivă Radio Chișinău