Premierul Benjamin Netanyahu în Lituania, prima vizită în această țară a unui șef de guvern israelian

  • 22 August 2018 19:57
Premierul Benjamin Netanyahu în Lituania, prima vizită în această țară a unui șef de guvern israelian

Premierul Benjamin Netanyahu va efectua joi o vizită în Lituania, prima în această țară a unui șef de guvern israelian, în cadrul politicii sale de apropiere cu țările din Europa de Est, relatează AFP.

Pe agenda vizitei sale figurează o întrevedere cu omologul său lituanian Saulius Skvernelis, precum și cu liderii Estoniei și Letoniei, cu ocazia unei întâlniri cvadripartite la Vilnius, potrivit unui responsabil israelian.

Netanyahu impulsionează de luni de zile o politică de apropiere cu țările din Grupul de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Slovacia și Republica Cehă), ale căror poziții naționaliste irită alte țări din Uniunea Europeană.

De asemenea, premierul israelian încearcă să formeze o alianță politică cu țările care au făcut parte din fostul bloc sovietic, în contextul în care cele mai multe state din Europa Occidentală sunt considerate ca fiind mai puțin favorabile Israelului, notează AFP. Aceasta s-a văzut, între altele, și cu ocazia votului la ONU privind recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.

În cursul unei vizite efectuate anul trecut în Ungaria, Netanyahu a denunțat exigențele 'absolut nebunești' ale Uniunii Europene cu privire la ocupația israeliană a Cisiordaniei, în cursul unei convorbiri private înregistrate, conform agenției de presă franceze.

Lituania este de asemenea o țară clientă de mai mulți ani a industriei militare israeliene.

În timp ce Netanyahu a devenit avocatul succeselor înregistrate de sute de companii israeliene specializate în securitate cibernetică, nouă țări europene, între care și Lituania, și-au anunțat recent intenția de a crea 'echipe de reacție rapidă' pentru a răspunde potențialelor amenințări cibernetice, ca parte a noului pact de apărare al UE.

Cu această ocazie, Netanyahu se va întâlni, de asemenea, cu membri ai comunității evreiești lituaniene de 3.000 de persoane dintr-o populație totală de 2,9 milioane.

El va participa la o ceremonie organizată în memoria celor 141.000 de evrei victime ale naziștilor în Lituania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În cadrul unei vizite în 2015 a premierului lituanian de la acea vreme, Algirdas Butkevicius, în Israel, Netanyahu i s-a confesat că unul dintre bunicii săi s-a născut în Lituania.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău