Premierii spaniol și italian se aliază pentru a convinge statele ''frugale'' în privința adoptării planului de relansare

  • 08 Iulie 18:55
Premierii spaniol și italian se aliază pentru a convinge statele ''frugale'' în privința adoptării planului de relansare

Șefii guvernului spaniol și italian și-au afirmat, miercuri, la Madrid, dorința comună de a convinge statele așa-numite "frugale" să adopte cât mai curând planul de relansare european propus pentru depășirea crizei provocate de pandemie, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Liderii europeni negociază în prezent pentru a ajunge la un acord privind adoptarea unui plan de relansare de 750 de miliarde de euro propus de Comisia Europeană.

Acest plan, de care vor beneficia înainte de toate țări ca Italia și Spania care au fost cele mai afectate de criza COVID-19, suscită numeroase rezerve în rândul celor patru țări supranumite "frugale": Olanda, Austria, Suedia și Danemarca. Un summit UE, prevăzut să aibă loc pe 17 și 18 iulie la Bruxelles, va avea ca principal punct pe ordinea de zi adoptarea acestui plan.

"Săptămâna viitoare voi avea ocazia să-i vizitez pe prim-ministrul (olandez Mark) Rutte, pe prim-ministrul suedez Stefan Lofven și pe cancelarul (german Angela) Merkel", a declarat șeful guvernului spaniol Pedro Sanchez, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său italian Giuseppe Conte.

"Cu frugalii, facem demersuri diplomatice (...) pentru a putea să-i convingem, în vederea summitului de la 17 iulie", a adăugat el, insistând asupra ideii că "luna iulie trebuie să fie luna acordului".

Giuseppe Conte intenționează și el să se deplaseze vineri la Haga și luni la Berlin.

"Vorbim despre viitorul Europei (...). Piața unică europeană este aici în joc (...). Fără un răspuns puternic, coordonat și european, vom distruge piața unică", a spus Conte, avertizând țările reticente în legătură cu consecințele negative potențiale asupra tuturor economiilor europene.

"De aceea Europa trebuie să reacționeze rapid și unită (...). Nu putem să ne permitem să fim prea prudenți", a mai spus șeful guvernului italian.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
28
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:4,1 m/s
Fri
20
Sat
21
Sun
23
Mon
22
Tue
23

Curs oficial BNM 13 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5617 0.0486
USD 16.6114 0.0637
RON 4.0448 0.0084
UAH 0.6034 0.0035
RUB 0.2271 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău