PREMIERĂ | Vrei să devii medic? Curs online gratuit, anunță USMF
-
25 Ianuarie 2020 19:32
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” va organiza gratuit cursuri on-line de pregătire preuniversitară la disciplina Biologie pentru elevii pasionați de acest domeniu, inclusiv pentru potențialii candidați la studii.
Programul, care este o premieră pentru instituție, va demara în februarie și va continua până în luna mai, iar persoanele care vor finaliza cu succes cursul vor primi certificate de participare, transmite MOLDPRES.
Conceptul acestui curs a fost elaborat de un grup de conferențiari universitari, doctori în științe, de la Catedra de biologie moleculară și genetică umană, iar programul cursurilor de pregătire preuniversitară a fost aprobat de Senatul universitar, la prima ședință din acest an, desfășurată pe 23 ianuarie.
Potrivit lui Igor Cemortan, șeful Catedrei de biologie moleculară și genetică umană, care a prezentat conceptul și Programul on-line, creat pe platforma MOODLE (http://e.usmf.md/), „ cursurile la distanță în Biologie vor fi un suport pentru liceeni în susținerea examenului de Bacalaureat, admiterea la facultățile unde biologia este obiect de profil, precum și pentru participarea la olimpiade". „Totodată, acestea pot servi drept suport adițional pentru profesorii de biologie prin familiarizarea cu metode noi de predare la distanță și de evaluare a cunoștințelor elevilor”, a explicat Cemortan.
La rândul său, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, a remarcat că această ofertă educațională este binevenită pentru elevi și va contribui atât la pregătirea potențialilor studenți, cât și la promovarea Universității.
Noul program este sistematizat în baza curriculumului liceal la disciplina Biologie. Fiecare compartiment include material teoretic, materiale ilustrative, teste de autoevaluare, sistematizate în patru niveluri cognitive: cunoaștere și înțelegere, aplicare, analiză și sinteză și evaluare. Lucrările de evaluare propuse vor oferi participanților posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile de gândire critică referitor la ceea ce au studiat. Actualmente se elaborează un compendiu și o colecție de peste 800 de teste de autoevaluare.
De câțiva ani, cursuri similare, numai că nu la distanță, sunt organizate pentru elevii care au de susținut BAC-ul și la Universitatea Tehnică din Moldova. Anii trecuți, liceenii puteau să-și consolideze cunoștințele la matematică și informatică, iar din acest an, și la fizică și desen artistic.