Premiera spectacolului "Și focul aprins l-am ținut", pe versuri de Leonida Lari, a avut loc la Teatrul Național

  • 21 Decembrie 2018 19:30
Premiera spectacolului

Premiera spectacolului "Și focul aprins l-am ținut", pe versuri de Leonida Lari în regia lui Nicolae Jelescu, prezentat de actrița Ninela Caranfil, Artistă a Poporului, a avut loc la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, transmite agenția Moldpres.

Solicitată de agenție, actrița Ninela Carnfil a menționat că de mult timp și-a dorit să facă un spectacol pe versurile Leonidei Lari, de la trecerea în eternitate a căreia s-au împlinit pe 11 decembrie  șapte ani. ”A fost o mare poetă și o personalitate importantă în mișcarea de renaștere și eliberare națională. A ars ca o flacără vie pentru idealurile noastre naționale. A scris o poezie de înaltă trăire sufletească, ce adeseori se confunda cu viața ei. De dor de Leonida Lari și în contextul Centenarului Marii Uniri am realizat acest spectacol”,  a mai spus Ninela Caranfil.

La rândul său, directorul general al Teatrului Național ”Mihai Eminescu”,  Petru Hadârcă  a afirmat că Ninela Caranfil  s-a aflat alături de liderii mișcării de eliberare și renaștere națională și era nedespărțită de versurile Leonidei Lari. ”Mă bucur pentru acest spectacol, care sper că va avea priză la public, inclusiv la tineri”, a  subliniat Petru Hadârcă.

Regretatul poet român Marin Sorescu scria într-un eseu că ,,foarte rar se întâmplă ca poezia unui autor să se confunde atât de mult cu viața sa, iar viața să devină poezie într-un grad atât de înalt, ca în cazul Leonidei Lari. A scris cu propria-i viață, cu datul unui neam care își găsește în ea instrumentul cântecului și ecoul”.

Leonida Lari s-a născut pe 26 octombrie 1949 în comuna Bursuceni, raionul Sângerei. În 1971 a absolvit  Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. A debutat editorial cu placheta „Piața Diolei” (1974). Au urmat volumele „Marele vânt”, „Mitul trandafirului”, „Scoica solară”,  „Insula de repaus”, „Dulcele foc”, „Al nouălea val”, „Scrisori de pe strada Maica Domnului” ș.a. A fost redactor-șef  la prima publicație cu grafie latină din R. Moldova, „Glasul”, deputat în Sovietul Suprem al URSS și în Parlamentul României. În anul 1996 a fost decorată cu ”Ordinul Republicii”. Leonida Lari s-a stins din viață la 11 decembrie 2011, la Chișinău.

Sursa: Moldopres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău