Premieră medicală în R.Moldova: Un glonț a fost scos după un an și jumătate din creierul unui tânăr

  • 06 August 2020 12:09
Premieră medicală în R.Moldova: Un glonț a fost scos după un an și jumătate din creierul unui tânăr

O intervenție chirurgicală extrem de complicată a fost realizată în premieră la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”. Neurochirurgul Grigore Zapuhlîh, care este și directorul instituției, a reușit să extragă din capul unui tânăr din România un glonț pe care acesta îl avea în creier de mai bine de un an și jumate, când a fost rănit într-un schimb de focuri în Germania, transmite IPN.

Intervenția a durat aproximativ șase ore, iar la o zi după ce medicii au extras glonțul, pacientul deja putea vorbi. Potrivit profesorului, o astfel de operație nu se efectuează în regim de urgență. Sunt necesare investigații amănunțite.

Tânărul a fost împușcat în regiunea temporo-parietală stânga, glonțul rămânând intracerebral. Din spusele mamei, s-a întâmplat în Germania, unde tânărul își făcea studiile. Acesta s-a aflat în comă aproximativ trei luni și jumate. Când și-a revenit prezenta afazie mixtă și lipsa vederii la ambii ochi. S-a tratat în România, iar la Chișinău pacientul a fost internat pentru investigații și tratament după ce în Germania și România a primit refuz de a fi operat din cauza gravității stării lui. Tânărul pronunța doar unele silabe, avea dereglări de comportament, toate în evoluție stabilă, cu alterarea capacității de lucru și calității vieții.

A fost consultat de profesorul Grigore Zapuhlîh astfel fiind decisă internarea la INN. Ulterior, a urmat intervenția chirurgicală efectuată de profesor și conferențiarul Vasile Galearschi.

„Am efectuat operația prin radiografia intraoperatorie. Cu greu am găsit glonțul, căci era amplasat în creier la o adâncime foarte mare. Succesul meu ca neurochirurg a fost nu doar extragerea glonțului, dar și fapul că pacientul după operație putea sta în picioare, putea sta așezat. A început să perceapă unele comenzi de la cei apropiați, iar când l-am externat mi-a dat mâna și și-a luat rămas bun. Bucuria mea a fost că tânărul a venit la Chișinău fiind adus pe targă, dar a plecat stând așezat în mașină,” a mărturisit Grigore Zapuhlîh, citat într-un comunicat de presă al Institutului.

Starea după înlăturarea glonțului endocranian prin abord supraorbital stânga era satisfăcătoare, în ameliorare cu prezența mișcărilor spontane în toate extremitățile. Glonțul a fost extras cu success fără apariția complicațiilor neurologice. În două săptămâni pacientul fiind externat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
-3
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:5,66 m/s
Sat
-5
Sun
-6
Mon
-7
Tue
-8
Wed
-6

Curs oficial BNM 16 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.9996 -0.0000
USD 17.2814 -0.0000
RON 4.3095 -0.0000
UAH 0.6162 -0.0000
RUB 0.2358 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău