Premieră la TNME. Petru Hadârcă: Avem nevoie de contactul ăsta miraculos, care se întâmplă în teatru!

  • 31 Octombrie 2020 10:40
Premieră la TNME. Petru Hadârcă: Avem nevoie de contactul ăsta miraculos, care se întâmplă în teatru!

O premieră inedită prezintă astăzi, 31 octombrie 2020, actorii Teatrului Național Mihai Eminescu. Este vorba tragicomedia Hamlet în sos picant, după piesa dramaturgului italian Aldo Nicolaj, în regia lui Alexandru Cozub.

Cu mult umor, uneori negru și trist, alteori șăgalnic, actorii ne prezintă o altă Danemarcă, văzută cu ochii unui autor contemporan. Acțiunea are loc mai mult în bucătăria castelului, de unde se diriguiesc evenimentele, de aici un șir de situații comice. Accentele marelui dramaturg clasic rămân însă actuale – ceva e putred și miroase nu numai în bucătăria aglomerată de bucate delicioase, ci și în moravurile și obiceiurile curtenilor.

Regizorul Sandu Cozub e de părere că lumea de azi are nevoie de o oglindă, pentru a-și vedea defectele și a-și face ordine în „bucătărie”. El speră că spectatorii vor resimți și vor vibra la ambele registre – atât cel vesel, cât și cel grav.

E un material mai inedit, mai năstrușnic. M-a plăcut textul lui Aldo Nicolaj, este un autor italian contemporan, din care am mai montat altădată la teatrul din Soroca... Ce am vrut să spunem prin această tragicomedie? Probabil să semnalăm faptul că trăim într-o lume care o cam ia razna, o lume nebună, deși în care aparent toți sunt normali... De exmplu regina – aflând că după moartea lui Polonius se înneacă și Ofelia, e foarte îngrijorată! Dar motivul este că are nevoie de un nou veșmânt – nu se poate duce cu aceeași rochie neagră la două înmormântări! Da, este mult umor, glume, dar e mult umor negru.

Este o bucătărie – iar acțiunea are loc în bucătărie, precum ai văzut – care nu funcționează, lucrurile nu stau la locul lor. De aici și replica bucătarului  – când va fi ordine în bucătăria aceasta? Soția îi răspunde – când vei pune toate lucrurile la punct. Or noi avem multe lucruri de pus la punct –  în țară, în lume, și în general, în felul nostru de a fi... Piesa ridiculizează absurdul, noncomunicarea între oameni. Sperăm să fie comic, el trebuie să fie comic. Dar mai contează cine și ce o sa vadă...”, a menționat regizorul Sandu Cozub.

Directorul TNME, Petru Hadârcă, e bucuros că în această perioadă complicată, Teatrul Național revine în forță. El este recunoscător spectatorilor care au susținut cu prezența lor in corpore reînceperea stagiunii – mulți dintre ei au refuzat să reîntoarcă biletele la spectacolele anulate din primăvară, așteptând fidel vremuri mai bune!

Actorii au trecut cu dificultate perioada de restricții, fiind lipsiți de posibilitatea de a juca în scenă.  Este condiția artiștilor de a exista și de a fi sănătoși – să aibă posibilitatea de a avea o comunicare vie cu spectatorii, afirmă directorul teatrului, Petru Hadârcă. Probabil același lucru se referă și la spectatori, pentru care manifestările culturale reprezintă un prilej de respiro și de meditație asupra sensului vieții, asupra valorilor perene și a unor neajunsuri și defecte, de ce nu, pe care scena, le reflectă cu multă iscusință:

“Spectatorii sunt așteptați cu mult drag și cu dor la premiera Hamlet în sos picant, de Aldo Nicolaj, în regia lui Sandu Cozub, alături de echipa deja bnecunoscută a Teatrului Național.

Ne-a bucurat faptul că din prima săptămână când am anunțat deschiderea ușilor pentru spectatori, s-au ocupta toate locurile disponibile. Și asta ne-a făcut pe noi un pic mai fericiți, fericiți chiar. Pentru că am înțeles că așa cum noi, actorii, am fost flămânzi și suntem flămânzi de comunicarea cu spectatorul nostru, tot așa și spectatorul are nevoie de comunicare și de contactul ăsta miraculos care se întmplă la teatru... Pentru că teatrul emană multă sărbătoare!

Am trecut cu greu această perioadă când teatrul n-a activat. Am înțeles că munca pe care o practicăm în scenă și de care am fost lipsiți timp de jumătate de an, ne dă și nouă sănătate. Și când vedem că aducem spectatorului bucurie și optimism, această ne dă o și mai mare satisfacție sufletească!

Mulțumim pentru faptul că în această perioadă dificilă avem posibilitatea ca  50 la sută din locuri să fie ocupate de spectatori. Ei vor sta la distanță unul de altul, doar membrii unei familii vor sta alături, avem suficiente întrări, pentru ca nimeni să nu se îmbluzească, ca să evităm riscul....”, a menționat Petru Hadârcă.

Pentru a dezvălui puțin cortina, menționăm că Petru Hadârcă, va evolua în rolul bucătarului-șef de la castelul Elsinor. Este cel care, de fapt, urzește intrigile la castel, provocând un șir de  situații comico-tragice.

În distribuție spectatorii o vor revedea pe actrița Margareta Pântea, interpreta subtilă a rolului Reginei, pe Ghenadie Gâlcă, cel care îl joacă cu mult haz pe Hamlet și alți actori din trupa  Teatrului Național.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău